Παρά τις όποιες ανησυχίες προκαλούν οι αμερικανικές πολιτικές προστατευτισμού και το Brexit, η πλειοψηφία των ενώσεων της γερμανικής βιομηχανίας εμφανίζονται αισιόδοξες για το μέλλον τους σε σχέση με ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο κύριος παράγοντας, που συνιστά εμπόδιο για τις εταιρείες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο IW της Κολωνίας, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έρευνά της έδειξε πως 26 από τις 48 ενώσεις της γερμανικής βιομηχανίας είναι πιο αισιόδοξες απ’ ό,τι ήταν στο τέλος του 2016 και περισσότερες από τα δύο τρίτα περιμένουν ότι οι εταιρείες του τομέα τους θα παραγάγουν περισσότερο την ερχόμενη χρονιά απ’ ό,τι τη φετινή.

«Παρά τις πολιτικές προστατευτισμού του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την προοπτική του Brexit, οι επενδύσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν φέτος και θα ενισχυθούν περαιτέρω το 2018», αναφέρει το IW σε δήλωση που εξέδωσε.

Μόνο σε δύο τομείς επικρατεί απαισιοδοξία -στη βιομηχανία τροφίμων, η οποία εκφράζει ανησυχίες ότι θα αντιμετωπίσει σκληρότερο ανταγωνισμό και υψηλότερα κόστη, και σε τμήματα του τομέα της συνεταιριστικής τραπεζικής που πάσχει από τα χαμηλά επιτόκια και περιθώρια.

Το IW ανακοίνωσε πως 24 από τις 47 βιομηχανικές ενώσεις, που έδωσαν εκτιμήσεις για τις επενδύσεις, αναμένουν από τις εταιρείες μέλη τους υψηλότερα επίπεδα δαπανών. Ο κύριος παράγοντας που εμποδίζει τις εταιρείες είναι η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, μια ανησυχία που υφίσταται εδώ και καιρό στη Γερμανία.

«Οι προοπτικές της παραγωγής στη γερμανική οικονομία θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, αν υπήρχαν διαθέσιμοι περισσότεροι εξειδικευμένοι εργάτες», επισήμανε ο διευθυντής του IW, Μίχαελ Χίτερ.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη το 2018 για ένατη διαδοχική χρονιά. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ινστιτούτο Ifo είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,6% για την ερχόμενη χρονιά, έπειτα από την αναμενόμενη για φέτος ανάπτυξη 2,3%.

Μια άλλη έρευνα σε 820 οικογενειακές επιχειρήσεις έδειξε ότι το 69% περιμένει για την επόμενη χρονιά βελτίωση στις επιχειρήσεις του, από 59% πριν από έναν χρόνο.