Η φοροδιαφυγή κοστίζει ετησίως σε κάθε Ευρωπαίο 100 ευρώ

Η απουσία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών αφήνει ελεύθερο το πεδίο στη φορολογική απάτη


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:19
30/09/2017
Η φοροδιαφυγή κοστίζει ετησίως σε κάθε Ευρωπαίο 100 ευρώ
5
loading

Απώλεια 151 δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΦΠΑ σε διάστημα ενός έτους εντόπισε η σχετική ετήσια έκθεση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πρόκειται να προτείνει στις 4 Οκτωβρίου ένα νέο καθεστώς ΦΠΑ προκειμένου να αποφεύγεται φοροδιαφυγή και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες απόδοσης του φόρου.

Βασικότερη πηγή εσόδων των ευρωπαϊκών χωρών, ο ΦΠΑ απέφερε στα ταμεία τους πέρυσι 1,035 τρισεκατομμύριο ευρώ, ενώ θα έπρεπε να έχει αποφέρει 1,187 τρισεκατομμύριο.

Ένα μέρος των εσόδων από το ΦΠΑ εξαφανίστηκε εξαιτίας της ενιαίας αγοράς και του τρόπου συλλογής του που προάγει την απάτη. Η απάτη τύπου «καρουζέλ» στερεί περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα ταμεία των ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή 100 ευρώ για κάθε έναν από τους 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους, τα οποία καταλήγουν στο οργανωμένο έγκλημα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το EurActiv.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι απαράδεκτοι. Πρόκειται για χρήματα που έχουν κλαπεί από τους φορολογούμενος και χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες, ακόμη και από τρομοκράτες», κατήγγειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

Η απουσία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών αφήνει ελεύθερο το πεδίο στη φορολογική απάτη, με το οργανωμένο έγκλημα να κερδίζει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τη Europol.

Σε κάποιες χώρες μάλιστα η απάτη μοιάζει να έχει αναχθεί σε εθνικό σπορ. Στην Ιταλία 35 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΦΠΑ έλειπαν από τα κρατικά ταμεία το 2015, δηλαδή το ένα τέταρτο του ποσού που θα έπρεπε να έχει συγκεντρωθεί. Το ίδιο συνέβη και στην Πολωνία, ενώ στη Ρουμανία το 37% των εσόδων από το ΦΠΑ εξαφανίζεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 4 Οκτωβρίου τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για το οριστικό καθεστώς του ΦΠΑ, το οποίο θα επιτρέψει ο φόρος να καταβάλλεται από τον πωλητή στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Το νέο αυτό καθεστώς πρόκειται να αντικαταστήσει ένα «προσωρινό» καθεστώς που τέθηκε σε εφαρμογή πριν 25 χρόνια, το 1993. Αν και βασικός στόχος της Επιτροπής είναι η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, το νέο καθεστώς πρόκειται να απλοποιήσει τις διαδικασίες κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Ο Μεσημερας

  Και η φοροεπιδρομη κοστιζει το σπιτι του!

 2. avatar papakon…

  η offshore ποσο? οσες οι μεγαλο εταιριες εχουν και φυσικα οι πλουσιοι ???? κουβεντα γιαυτα???

 3. avatar Ελεύθερος σκοπευτής

  Εσείς οι δύο δεν είστε καθωσπρέπει Ευρωπαίοι. Μάλλον για συνομωσιολόγους Ελληνάρες σας κόβω για να κατηγορείτε για διαφθορά την κομισιόν και το ευρωκαρτέλ. Τι δεν καταλαβαίνετε; Σαν ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, το επαναλαμβάνω ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ χάνουμε 100 ΕΥΡΩ (αγιασθήτω το όνομα σου) επειδή οι μυστικές υπηρεσίες και οι φορολογικές αρχές δεν ανταλάσσουν τα απόρητα δεδομένα μας.

  Το ΕΥΡΩ και τα μάτια μας....

 4. avatar mnimwn

  ΟΙ μίζες πόσο ; ή τις δηλώνουν ;

 5. avatar Γιάννης Χ.

  Η φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών μέσω διαφόρων τεχνασμάτων πόσο μας κοστίζει άραγε;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει