Νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες χωρίς όμως να ανοίξει περαιτέρω του για τη ρύθμιση που σχεδιάζεται η οποία θα προβλέπει περισσότερες δόσεις από τις 24 άτοκες και τις 48 χαμηλότοκες δόσεις που περιλαμβάνει η ρύθμιση που ισχύει για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουρισμός και καταθέσεις θα κρίνουν τους επόμενους μήνες της οικονομίας. Ο  τουρισμός είναι η μεγάλη αβεβαιότητα καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που απεστάλη στην Κομισιόν έχουν προβλεφθεί τουριστικά έσοδα 40-45% των εσόδων του 2019.  Εάν,  τα έσοδα αυτά αποδειχθούν αυξημένα κατά 10 μονάδες, τότε αυτή και μόνο η εξέλιξη σημαίνει μια έξτρα μονάδα στο ΑΕΠ.

Θετικό σημάδι είναι οι επιπλέον καταθέσεις ύψους 24 δισ. ευρώ καθώς εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν σε αύξηση της  κατανάλωσης. Αισιοδοξία προκαλούν τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τα οποία  δείχνουν ότι η οικονομία έχει αρχίσει ήδη να ανακάμπτει σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Τα στοιχεία  που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο δείχνουν άνοδο ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 15% περίπου τον Απρίλιο εν συγκρίσει με το 2020, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Οι περισσότεροι κλάδοι έχουν πάει καλά εκτός από τα ξενοδοχεία.

Μέσα στο καλοκαίρι, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ώστε να ισχύσουν από τις αρχές του 2022 και στο μεσοδιάστημα, να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ.