Ποιοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς

Πώς θα γίνει η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για 75.000 μισθωτούς- Ποιοι παίρνουν σειρά


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:31
01/09/2018
Ποιοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς
10
loading

Μετά από αρκετά χρόνια που οι συλλογικές συμβάσεις είχαν μπει «στο πάγο», πλέον επανέρχονται και φέρνουν ταυτόχρονα σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Μέχρι τα μνημόνια οι συλλογικές συμβάσεις ξεκίναγαν με τον κατώτατο μισθό, ενώ στη συνέχεια τα τελευταία χρόνια άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού και έγινε απόφαση του αρμόδιου υπουργού, έτσι ώστε να μειωθεί στα 586 ευρώ για τους άνω των 25 και στα 510 για τους κάτω των 25.

Ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να ορίζεται με υπουργική απόφαση και όχι με διαπραγμάτευση, οπότε εξελίξεις αναμένονται και από το συγκεκριμένο μέτωπο.

Σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και την επεκτασιμότητα τους, αυτή είχε ανασταλεί όσο ίσχυαν τα μνημόνια. Επανέρχεται με το τέλος του «ελληνικού προγράμματος» και από καιρό είχε σταλεί και η σχετική εγκύκλιος για τη διαδικασία που θα ακολουθείται.

Τον έλεγχο κάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που ελέγχει εάν οι εργοδότες που ανήκουν στην εργοδοτική ένωση που υπέγραψε τη συλλογική σύμβαση (ή την αφορά μια διαιτητική απόφαση) απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζομένων ενός κλάδου.

Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων αποφασίστηκε χθες στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).

Έτσι χιλιάδες εργαζόμενοι που έπαιρναν χαμηλότερους μισθούς της τάξης των 586 ευρώ θα παίρνουν πάνω από 800 ευρώ. Πρόκειται για εργαζόμενους σε εργοδότες που δεν μετείχαν στην εργοδοτική οργάνωση που υπέγραφε την κλαδική σύμβαση. Τώρα η σύμβαση θα επεκταθεί με μια υπουργική υπογραφή τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις που θα ξεπερνούν τα 200 ευρώ.

Η πρώτη επέκταση και ποιοι κλάδοι παίρνουν σειρά

Ομόφωνα αποφασίστηκε η επέκταση των παρακάτω κλαδικών:

 • Τραπεζουπαλλήλων.
 • Εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας
 • Υπαλληλικού προσωπικού Ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων όλης της χώρας και
 • Υπαλληλικού προσωπικού εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας

Παράλληλα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας αποφασίστηκε να ζητηθούν τα στοιχεία για την Κλαδική των ξενοδοχοϋπαλλήλων, την κλαδική των Μεταλλείων - Λιγνιτωρυχείων, και τις τοπικές κλαδικές ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων, «έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επέκταση τους στη νέα συνεδρίαση του ΑΣΕ που θα γίνει την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου».

Η κυβέρνηση δρομολογεί την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επεκταθούν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε νευραλγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στην ναυτιλία και στις τράπεζες.

Στο τουρισμό όπου πάνω από το 30% των εργαζομένων δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή από τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό με την εργοδοσία του κλάδου.

Στις τράπεζες η κλαδική των τραπεζοϋπαλλήλων καλύπτει αυτή τη στιγμή περίπου το 70% των εργαζομένων και η επέκτασή της θα καλύψει εργαζόμενους σε περιφερειακές ή άλλες τράπεζες.

Στη ναυτιλία και άλλους κλάδους που έχουν συμβάσεις εν ισχύ αυτή τη στιγμή, αεροπορικές εταιρείες, μεταλλεία, καπνοβιομηχανία, τσιμεντοβιομηχανία κ.α..

Οι υπογραφές τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι υπογράφει τις αποφάσεις τη Δευτέρα.

«Η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας αποκτά και πάλι τη σημασία που της αρμόζει στη χώρα μας.

Από την 21η Αυγούστου 2018 επανήλθαν σε ισχύ – όπως είχαμε δεσμευτεί στην ελληνική κοινωνία και όπως είχαμε νομοθετήσει – οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων: η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης.

Ως Υπουργείο Εργασίας ξεκινήσαμε αμέσως τον έλεγχο των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ και για τις πρώτες 4 που εξετάσαμε διαπιστώθηκε ότι πληρούν του όρους για την επέκτασή τους.

Πρόκειται για τις συμβάσεις στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, οι οποίες αφορούν συνολικά πάνω από 75.000 εργαζόμενους.

Τη Δευτέρα θα υπογράψω τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση των τεσσάρων αυτών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και παράλληλα συνεχίζουμε τη διαδικασία για τον έλεγχο της επεκτασιμότητας όλων των συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ.

Η δέσμευση που αναλάβαμε γίνεται πράξη και θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων.

Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» ανέφερε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Θηρίο

  Οι αλλαγές στους μισθούς θα γίνουν αυτόματα από τον εκάστοτε λογιστή τις επιχειρήσεις η θα πρέπει να συμφωνήσει ο εργοδότης για να γίνει .

 2. avatar Worms

  Αυτοί που τα περνάνε πάλι αυτοί θα πάρουν τις αυξήσεις στους μισθούς..... Αντί να ανεβάσουν τούς μισθούς σε αυτούς πού δουλεύουν σε αποθήκες και πωλητές που δουλεύουν σαν σκλάβοι θα τα δώσουν σε αυτούς που κάθονται στα γραφεία κάτω από το air conditioner.

 3. avatar Ο δράκος του παραμυθιού

  μπλα.. μπλα... μπλα.... ο... πρόλογος κάθε φοροφυγά.

  1. avatar Ellraiser

   Εφοριακος? (απο το επιπεδο αντιμετωπισης) η Δ.Υ.? Καλως ηρθες στην παρεα!
   Η ακομη χειροτερα ευκολοπιστος για το σκοπο της αυξησης?
   Απαντηση
   Την επιχειρηση μου την εκλεισα πριν 6 χρονια απολυοντας 5 υπαλληλους.
   Δεν εχω περιουσιακα.
   Στην εφορια εκκαθαριζα ως εταιρια (κλεισιμο βιβλιων οικονομικου ετους χωρις το ΦΠΑ) 10000 με 15000 με αποδοχη μονο 5% της αποθηκης μου (ενω ζητουσα επανειλημενα καταγραφη-δεν τους βολευε) και παιρνοντας σχεδον ολο τον τζιρο εκτος καποιες αγορες σαν καθαρο κερδος.
   Αποτελεσμα.
   6 ανεργοι μαζι με εμενα στην αναζητηση εργασιας με πιεση μισθων προς τα κατω λογω υπερπροσφορας.
   Καθολου φορολογικα εσοδα απο εμενα (αν θελη και το βρακι μου πολυ ευχαριστως).
   Για να τα καλυψει θα υπερφορολογιση εσενα.
   Σταδιακα τα εσοδα θα μειωνονται με μαθηματικη ακριβεια και θα υπερφορολογουνται οι εν δυναμη εχοντες για να τα καλυψουν (καθως και τα ιερα πλεονασματα).
   Αν εχεις στοιχειωδες μυαλο προσπαθησε να το καταλαβεις!
   Ειναι κουραστικο να εξηγω στο κενο!

 4. avatar Ellraiser

  Ολο αυτο εχει ενα σκοπο και μονο την αυξηση του φορολογικου οριου των εργαζομενων εις βαρος (ακομη μια φορα) της οικονομιας και της αγορας.
  Οι επιλογες οπως καλα αναφερθηκε για αυτη την προσθετη επιβαρηνση ειναι:
  α) Απολυσεις για μειωση κοστους.
  β) Φοροδιαφυγη για εξασφαληση ρευστου των υποχρεωσεων.
  γ) Καταστροφικη αυξηση τιμων σε ενα ανταγωνιστικο περιβαλον (μεσο-μακροπροθεσμα).
  δ) Δηλωση πτωχευσης-Κλεισιμο εταιριας.
  Προσωπικα ως πρωην (εντιμος-βλακας, ηλιθιος) πρωην επιχειρηματιας πολλων ετων φροντιζα την τακτοποιηση ολωνς των υποχρεωσεων (υπαλληλων-κρατους) και μετα εμενα. Για σειρα πολλων ετων μου εμεναν χρηματα λιγοτερα απο το μισθο του υπαλληλου μου (πολλες φορες ατσιγαρος!).
  Τελικα καταφερα και εκλεισα (γολγοθας) χωρις περιουσιακα στοιχεια πια.
  Ακομη ο κοσμος δεν εχει καταλαβει οτι το θεμα δεν βρισκετε στην αυξηση των μισθων αλλα στην μειωση των βιοτικων εξοδων. Κατι που ειναι αδυνατον να γινει οσο παραμενουν η αυξανονται οι φοροι.
  Και 2 περιπτωσεις επι του θεματος.
  Οταν εκοψαν (για ενα διαστημα) τα παρανομα τελη ταξινομησης (υπαρχουν δικαστικες αποφασεις) και τα προβατα ετρεξαν να αγορασουν αυτοκινητα μεγαλων κυβικων.
  Και στην συνεχεια υπερδιπλασιασμος των τελων κυκλοφοριας καθως και τεκμηρια.
  Η μεταπολεμικη Ελλαδα οταν ο βασικος μισθος της 'πεινας' ηταν 1500 δρχ. (που συντομα σκαρφαλωσε στις 3000) η ΔΕΗ κοστιζε 200 δρχ. Η εξοδος ενος ατομου σε εστιατοριο 15-20 δρχ.
  Πχ. θερμανση (2000) 98δρχ/λιτρο-0,29ε!
  Εχει διαφορα στα εξοδα πως να το κανουμε!!

  1. avatar megaloagroths

   ενα κομμουνιστης σου εβαλε αρνητικη,δεν ξερει πως ειναι να εχεις επιχειρηση και να πεταγεσαι στον υπνο σου

   1. avatar Ellraiser

    1500 χαρακτηρες ειναι σταγονα στον ωκεανο αγαπητε μου για περιγραψω ως επιχειρηματιας στην β. βιομηχανια επι 22 ετη σε 50 επιχειρηση την βρωμια και δυσωδια του κρατους με τις τρικλοποδιες και τα αδιεξοδα.
    Με τις νταβατζιλιδικες συναφειες εκβιασμου, με το υφος των 1000 καρδηναλιων ενος απολυτου εχθρικου 'θεου' ενος αδηφαγου τερατος με παραλογες απαιτησεις.
    Με τον ακομη και σημερα μεσαιωνα των υπηρεσιων (καλλιεργεια των Δ.Υ.).
    Και εχω τελειωση και οικονομικα και προγραμματιστης, τριμενος απο τα 15 στην αγορα.
    Με ψυχοφαρμακα για να μπορεσω να κοιμηθω απο την ταχυπαλμια τα τελευταια χρονια, εφτανα στα ορια της τρελας απο την αϋπνια.
    Τι να εξηγησω στους μακαριους.......και τι θα καταλαβουν?

    1. avatar POL POT

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  2. avatar ΈΛΛΗΝΑΣ ΕΛΛΗΝ

   Έχεις μεγάλο δίκιο καθώς σαν εργολάβος κι εγώ (οικοδομικές εργασίες) φρόντιζα πάντα τους εργαζομένους μου σε σημείο πολλές φορές να βγαίνω ζημιωμενος... Τώρα πια βέβαια έχω τα εργαλεία και κάθονται, μαδερια σάπισαν σκαλωσιές σκουριασαν και ούτω καθ εξής καθώς ο κλάδος μας ήταν ο πρώτος που χτυπήθηκε σφοδρά από την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα σήμερα να δουλεύω σε εργοστάσιο εδώ και 6 χρόνια με μισθό ασφαλώς πείνας... Το είπα από τη πρώτη στιγμή... Δε νοείται σε χώρα με οικονομική κρίση τα προϊόντα της και κυρίως τα βασικά να ανεβαίνουν στα ύψη και οι μισθοί να μειώνονται. Βέβαια όλα αυτά πιστεύω γίνονται καθώς η χώρα μας είναι υπερχρεωμένη στους δήθεν εταίρους και δεν λαμβάνει μόνη της αποφάσεις ούτε θα λαμβάνει μέχρι να ξεχρεωθει... Οπότε η έξοδος από τα μνημόνια είναι απλώς παραμύθι και η αύξηση του βασικού στάχτη στα μάτια. Δυστυχώς ήμαστε σκλαβωμενοι και θα ήμαστε για αρκετά χρόνια ακόμη...

   1. avatar Ellraiser

    Ναι το γνωριζω ο πρωτος που χτυπηθηκε σφοδρα ηταν ο κλαδος σας.
    Καθως και τις ζημιες των εργολαβων, τυχον δανεια που ετρεχαν, απωλειες χρηματικες κλπ.
    Εχουν βαλη στο ματι τα ακινητα της μεσαιας ταξης. Παραδοξα λογω φορων και εξωπραγματικα οι τιμες αντιστεκονται ακομη αλλα η φουσκα θα σκαση λογω αναγκης και υπερπροσφορας.
    Εκει θα χανονται περιουσιες και κληρονομιες.
    Ηδη ξεκινησε η προταση απο τις τραπεζες να παραχωρεις το σπιτι και αν σε επιτρεψουν να μενης με ενοικιο και καθως θα αρχησουν να εφαρμοζεται ο νομος για τα 500 ευρω ληξιπροθεσμα στην εφορια.
    Βεβαια στην πορεια θα εχουμε νεα φορολογικα βαρη με την υποψια σχεδον σιγουρη καταργησης του αφορολογητου.
    Περικοπη των καταθεσεων δεν θα γινη γιατι με την ηλεκτρονικη επιδρομη της εφοριας εφαρμοζεται ηδη!
    Και ποσο κριμα για εναν ανεργο για να μη φτασει σε αδιεξοδο (οικογενεια κλπ.-μακροχρονια ανεργια) εβρισκε τουλαχιστον εναν μισθο στα μπετα που λεγαμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει