Ως τελεσίγραφο των δανειστών με ημερομηνία λήξης την Κυριακή αποτιμά ο ξένος τύπος το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., μετά τις δηλώσεις των επικεφαλής και των αρχηγών κρατών που συμμετείχαν. Νωρίτερα άλλωστε είχε προηγηθεί σκληρή κριτική για την μη κατάθεση από ελληνικής πλευράς γραπτών προτάσεων όπως είχαν διαμηνύσει πως περιμένουν οι ευρωπαίοι εταίροι μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία η Κυριακή 12 Ιουλίου είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας προκειμένου να φθάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της ή να βρεθεί αντιμέτωπη με το οδυνηρό ενδεχόμενο μίας μη συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ.

FT: Τελεσίγραφο πέντε ημερών στην Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία

financ T

Το τελεσίγραφο των πέντε ημερών που έδωσαν οι  έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Ελλάδα υπογραμμίζει το κεντρικό δημοσίευμα των FT. Τονίζεται μάλιστα πως την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος στην οποία θα συμμετέχουν και οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Ένωσης.

Ταυτόχρονα αναφορά γίνεται και στη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε από πλευράς εταίρων για την κατάσταση που επικρατεί και για την μέχρι στιγμής έκβαση των διαπραγματεύσεων, πράγμα το οποίο, όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, συμβαίνει για πρώτη φορά.

«Στις δηλώσεις τους λίγες ημέρες έπειτα από την επικράτηση του “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι ένα νέο πρόγραμμα για την χώρα θα απαιτούσε την υιοθέτηση σκληρών μέτρων» γράφει χαρακτηριστικά.

Washington Post: Η Ευρώπη δίνει πέντε μέρες στην Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία

Washinghton Post

Την προθεσμία πέντε ημερών που έδωσε η Ευρώπη για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία τονίζει ο τίτλος της Washington Post.

«Μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που συγκαλέστηκε ώστε να διασωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας έληξε πικρόχολα αργά το βράδυ της Τρίτης , με τους αξιωματούχους να υπογραμμίζουν πως η χώρα έχει πλέον μόλις πέντε ημέρες για να αποφύγει την χρεοκοπία» είναι η αρχή του άρθρου .

Αργότερα ο αρθρογράφος σημειώνει πως «μετά από μια ημέρα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, με στόχο την εξεύρεση διεξόδου έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων , οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπήρξαν καυστικοί στην αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων, κρίνοντας τες ανεπαρκείς και απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει ένα λεπτομερέστατο σχέδιο μέχρι την Παρασκευή το πρωί» τονίζοντας και πάλι τη σκληρή γλώσσα των ευρωπαίων ηγετών καθώς και την αναξιοπιστία με την οποία πλέον αντιμετωπίζουν την ελληνική πλευρά.

Δεν παραλείπει να αναφέρει μάλιστα πως «η τελευταία ευκαιρία που έχει πλέον η ελληνική κυβέρνηση να σώσει την χώρα από την οικονομική λήθη είναι την Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής στην οποία θα παρευρεθούν οι ηγέτες και των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Wall Street Journal: Η Ευρωζώνη θέτει ως Deadline την Κυριακή για την Ελλάδα

wallstreet

Σε ανάλογο ύφος κινείται και η Wall Street Journal με το βασικό άρθρο της να τιτλοφορείται «Η Ευρωζώνη θέτει ως Deadline την Κυριακή για την Ελλάδα».

Το αρχικό σχόλιο μάλιστα του αρθρογράφου αναφέρει πως«οι ηγέτες της Ευρωζώνης έθεσαν την Κυριακή ως καταληκτική ημερομηνία προκειμένου η Ελλάδα να κατορθώσει να κλείσει μία νέα χρηματοδοτική συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνονται μέτρα πλήρους αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με όσα τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος».

Bloomberg: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το deadline της Κυριακής για μεταρρυθμίσεις αν δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπη με ένα Grexit

Bloomberg

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν την Κυριακή ως deadline για να διασώσουν την Ελλάδα, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα λάβουν το άνευ προηγούμενου βήμα να διώξουν τη χώρα από το ευρώ», είναι η πρώτη ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg.

CNBC: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν το τελικό deadline

cnbc

 

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στην Ελλάδα προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να παρουσιάσει ένα πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων την ώρα που η ΕΚΤ παρέχει όση ρευστότητα χρειάζεται για να μείνουν οι τράπεζες ζωντανές» αναφέρει ο αρθρογράφος στην αρχή του δημοσιεύματος.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει και την «Σύνοδο Κορυφής και των 28 μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με στόχο τα κράτη μέλη να αποφασίσουν  αν είναι εφικτή η συμφωνία και η παροχή ενός τρίτου προγράμματος στήριξης ώστε να παραμείνει η χώρα στην ζώνη του ευρώ».

Sky NEWS: Οι ευρωπαίοι ηγέτες βάζουν την «τελική» προθεσμία για την ελληνική συμφωνία

Skynews

Για τελική προθεσμία κάνει λόγο και το ενημερωτικό δίκτυο Sky news το οποίο υπογραμμίζει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σχεδιάσει ένα σενάριο Grexit για την περίπτωση που η Αθήνα αποτύχει να παρέχει μια αξιόπιστη πρόταση.

Le Figaro: Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει με τα νεύρα των Ευρωπαίων

LE Figaro

Αρκετά επικριτικός ήταν και ο τίτλος της γαλλικής Le Figaro ο οποίος ανέφερε πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός παίζει με τα νεύρα των Ευρωπαίων.

«Η Σύνοδος Κορυφής έληξε για άλλη μια φορά άδοξα, χωρίς καμία ουσιαστική ανακοίνωση εκτός από το μέρος που έλεγε πως θα πραγματοποιηθεί μια 9η με όλους τους αρχηγούς κρατών της Ευρώπαικής Ένωσης κι όχι μόνο εκείνους της ζώνης του Ευρώ υπογραμμίζει ο αρθρογράφος στην πρώτη παράγραφο σημειώνοντας πως μπήκε επιτέλους ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα που εκπνέει στο τέλος της εβδομάδας».