Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί που δηλώνουν εισοδήματα τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ είναι οι πρώτοι που βρίσκονται στο στόχαστρο του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού. Με στόχο τον εντοπισμό όσων κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ψάχνουν όσους έχουν αυξήσει την περιουσία τους ή εμφανίζονται με δαπάνες διαβίωσης που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Οι διασταυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των ελέγχων που έχει ξεκινήσει η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατ. φορολογούμενους που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Με επτά στους δέκα επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα λιγότερα από 10.000 ευρώ ο φοροελεγκτικός μηχανισμός τους έχει βάλει στο «μάτι». Οι ελεγκτές «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών, τις επιστροφές φόρου που έχουν λάβει, τα έξοδα που εμφανίζονται στα myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους και τις δαπάνες διαβίωσης.

Στα Κέντρα Ελέγχου Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ συγκροτούνται ειδικές ελεγκτικές ομάδες, που επιλέγουν «στόχους» με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, που θα διερευνήσουν τι έσοδα αλλά και τι έξοδα εμφανίζουν στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, τι έχουν δηλώσει οι συναλλασσόμενοι με τιμολόγια στην πλατφόρμα του MyDATA τι καταθέσεις έχουν στις τράπεζες, ή αν «πιάνονται» στην παγίδα των τεκμηρίων.

Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν τρεις έμμεσες τεχνικές ελέγχων που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ:

  1. Ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογούμενου,
  2. Καθαρής θέσης
  3. Υψος τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά.

Επίσης θα αναζητηθούν άλλες πληροφορίες και διασταυρώσεις με βάσει το ΑΦΜ τους για να διαπιστωθεί αν έχουν άλλα «κρυφά» εισοδήματα (πχ από μισθώσεις ακινήτων) ή δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από το προφίλ του φορολογουμένου.

Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου μέσω της ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης, κάνοντας χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του. Ενεργοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει:

  • Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.
  • Δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).
  • Υποψία/ένδειξη ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.
  • Ζημιογόνο αποτέλεσμα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα-μέλη εταιρειών.

Κατά την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, στην πράξη διενεργούνται ταυτόχρονα δύο είδη ελέγχου. Διενεργείται καταρχήν τακτικός έλεγχος φορολογίας εισοδήματος με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή ελέγχονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων, η ορθή απεικόνιση αυτών στις φορολογικές δηλώσεις και στα λογιστικά βιβλία (σε περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας), η ορθή έκπτωση δαπανών αλλά και έλεγχος με τεκμαρτές δαπάνες.

Οι έλεγχοι θα εστιάσουν σε επαγγελματίες για τους οποίους:

  • Το ποσό του εισοδήματος που έχουν δηλώσει δεν επαρκεί για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης, ή
  • υπάρχει προσαύξηση περιουσίας η οποία δεν καλύπτεται από το δηλούμενο εισόδημα.