Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στις αρχικές συναλλαγές της Δευτέρας, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις ανακοινώσεις των Lloyds Banking Group και KBC για την πώληση δραστηριοτήτων τους.

Με τις αμερικανικές αγορές κλειστές λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται να είναι ελαφρώς μειωμένος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των traders.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται σε ποσοστό 0,50% στις 238,43 μονάδες. Ο Stoxx 50 κερδίζει 0,44%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,20%.

Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο FTSE100 στο Λονδίνο κερδίζει 0,20%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 0,21%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 κινείται στο +0,32%.

Κέρδη 0,22% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35, ο ελβετικός SMI καταγράφει άνοδο 0,15%, ενώ ο ιταλικός MIB υποχωρεί 0,14%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η KBC Groep NV, η μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου με βάση την κεφαλαιοποίηση, ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε να πουλήσει τις μονάδες Global Convertible Bond και Asian Equity Derivatives στην Daiwa Capital Markets έναντι σχεδόν 1 δισ. δολ.

Η KBC διευκρίνισε ότι η συναλλαγή θα οδηγήσει σε ενίσχυση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) κατά 10 μονάδες βάσης. Η KBC ανακοίνωσε παράλληλα την πώληση της αντασφαλιστικής μονάδας Secura στην QBE Insurance έναντι 267 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Lloyds Banking Group ανακοίνωσε ότι η μονάδα της Bank of Scotland Integrated Finance θα προχωρήσει στη πώληση χαρτοφυλακίου 40 ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) σε κοινοπραξία της Cavendish Square Partners.

Η τράπεζα διευκρίνισε ότι η κοινοπραξία θα ανήκει σε ποσοστό 70% στη Coller Capital, με το υπόλοιπο 30% να παραμένει στη Lloyds. Η Coller θα πληρώσει περίπου 504 εκατ. δολ. σε μετρητά στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μικτά σινιάλα στις ασιατικές αγορές

Μικτή εικόνα εμφανίζουν τα ασιατικά ταμπλό καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να μείνουν στο περιθώριο μετά τα ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή και ενώ σήμερα η αμερικανική αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ.

“Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει εκ νέου σε ύφεση αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα για τη ψυχολογία της αγοράς αν και φαίνεται ότι οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχουν αρχίσει να αμβλύνονται”, αναφέρει σε σημείωμα της η Credit Agricole Corporate & Investment Bank όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific στο Τόκιο σημειώνει μικρά κέρδη 0,2% στις 111,90 μονάδες.

Ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύεται 0,58% στις 9.257,28 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix κερδίζει 0,63%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 0,23%, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας. Ειδικότερα, ο Shanghai Composite υποχωρεί 0,64%, ενώ ο ο Shenzhen Composite σημειώνει πτώση 0,45%. Ο ευρύτερος CSI 300 υποχωρεί σε ποσοστό 0,66%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημειώνει άνοδο 0,44%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύεται σε ποσοστό 1,50%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 υποχωρεί 0,36%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύεται 0,30%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex σημειώνει μικρά κέρδη 0,12%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη υποχωρεί οριακά κατά 0,08%.

Η δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων αποτελεί το θέμα της ημέρας στο Σίδνεϊ μετά την ανακοίνωση της Banpu από την Ταϊλάνδη ότι προσφέρει 6,20 δολ. Αυστραλίας για κάθε μία μετοχή της Centennial Coal. Η μετοχή της τελευταίας βρέθηκε να σημειώνει άλμα 33% στα 5,88 δολ. Αυστραλίας στον απόηχο της πρότασης.

Η διοίκηση της Centennial πρότεινε στους μετόχους της να δεχτούν την προσφορά της Banpu η οποία ήδη κατέχει μερίδιο 19,9% στην εταιρεία.

Πηγή: capital.gr