Αντιμέτωπη με τέσσερα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η σύνταξη του νέου προϋπολογισμού καθώς και η υλοποίηση των έργων και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα:

  • 1. Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες: Η υποχρέωση εφαρμογής αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής με περιορισμένο τον δημοσιονομικό χώρο, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο καθώς θα κληθεί να κάνει κρίσιμες επιλογές ως προς την κατανομή των δαπανών. H διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς στόχους τα έτη 2024-2027, που θα γίνει με την Kομισιόν, τον Σεπτέμβριο, μαζί με τη σύνταξη του Προϋπολογισμού για το 2024 θα αποτελέσει το πρώτο εμπόδιο για την επόμενη κυβέρνηση. Μια πρώτη γεύση για τους στόχους στα πλεονάσματα θα δοθεί από την Κομισιόν αύριο Τετάρτη (23/5) με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις για το 2024 που θα είναι ξεχωριστές για κάθε κράτος. Η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίζει τα προσεχή χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα 2%-2,5% του ΑΕΠ για να μειώνεται το χρέος της.
  • 2. Επενδυτική βαθμίδα: Μετά από δώδεκα αναβαθμίσεις η χώρα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα από 3 οίκους. Στέλεχος της αγοράς ομολόγων, δεν θεωρεί αδύνατο η επενδυτική βαθμίδα να έρθει τον Ιούνιο με τη σφραγίδα της Fitch πριν τη δεύτερη κάλπη. Δίνει όμως περιορισμένες πιθανότητες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ποντάροντας» στο σενάριο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Επόμενο κρίσιμο ραντεβού στην περίπτωση που δεν δώσει η Fitch την βαθμίδα έχει προγραμματιστεί στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, όταν η νέα κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει στις προγραμματικές της δηλώσεις. Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standad & Poor’s ενώ το 2023 ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch στις 2 Δεκεμβρίου. Πριν από το εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής διεθνείς αναλυτές εκτιμούσαν ως πιθανότερες ημερομηνίες για την αναβάθμιση της Ελλάδας στο BBB-, δηλαδή στην επενδυτική βαθμίδα την 20η Οκτωβρίου 2023.

Αγορές

Πάντως η υποδοχή των αγορών στο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν θερμή. Το ράλι στο χρηματιστήριο και η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών τίτλων σε επίπεδα χαμηλότερα από των ιταλικών (που απολαμβάνουν επενδυτική βαθμίδα) συνοδεύτηκε από εκτιμήσεις οι οποίες υποστηρίζουν το σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας σύντομα.

  • 3. Ταμείο Ανάκαμψης: Σε πρόσθετες επιχορηγήσεις 769,2 εκατ. ευρώ και δάνεια της τάξης των 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του RΕPowerEU, προσβλέπει η νέα κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, ενόψει της επικαιροποίησης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του αιτήματος είναι η 31η Αυγούστου 2023. Τα 5 δισ. ευρώ σε δάνεια του REPowerEU θα κατευθυνθούν, για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την αναθεώρηση του προγράμματος, η προθεσμία λήγει στο τέλος του έτους.
  • 4. Προϋπολογισμός 2024: Για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2024 η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με προσοχή καθώς το επόμενο έτος θα πρέπει να επιτύχει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την άλλη οφείλει να περιλάβει και τις προεκλογικές της εξαγγελίες με κεντρική την αύξηση των μισθών στο δημόσιο.