Ο πληθωρισμός μπορεί να «βούτηξε» στο 3% τον Απρίλιο αλλά η ακρίβεια επιμένει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό (10/5) ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του market pass για ένα ακόμη 6μηνο στην περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι ανατιμήσεις σε ψωμί – δημητριακά (13,8%) και κρέατα (12%) μαζί με την ομάδα γαλακτοκομικών – αυγών (19,1%) και έλαια – λίπη (16,2%) αναδεικνύονται πρωταγωνιστές στην ακρίβεια.

Η ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο ο οποίος βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 18 μηνών, από 4,6% τον Μάρτιο δεν λέει και πολλά στα νοικοκυριά που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ακρίβειας όχι μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και στα κρεοπωλεία και τους φούρνους και γενικότερα σε κάθε κατάστημα που επισκέπτονται για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Μάλιστα τον Απρίλιο, ξεχωρίζουν οι αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια (32,9%), τα κόμιστρα των ταξί (32,9%), τα ξενοδοχεία ( 22,2%) ενώ από κοντά ακολουθούν εισιτήρια πλοίων (11,2%) και πακέτο διακοπών ( 10,9%).

Με τον πληθωρισμό στο 3%, ο δείκτης τιμών διατροφής έτρεξε τον Απρίλιο με 11,4% σχεδόν εξουδετερώνοντας τις θετικές επιπτώσεις από τη μείωση του δείκτη της ομάδας Στέγαση κατά 13,4% εξαιτίας της κάθετης πτώσης τιμών σε ηλεκτρισμό ( 29,9%), φυσικό αέριο (25,1%) και πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%). Σε δωδεκάμηνη βάση, μόνο οι μεταβολές της ενέργειας ,των καυσίμων και των τηλεφωνικών υπηρεσιών ( 1,8%) έχουν αρνητικό πρόσημο. Όλα τα υπόλοιπα καταγράφουν σαρωτικές ανατιμήσεις.

Αναζητώντας αχτίδα αισιοδοξίας στις μηνιαίες μεταβολές, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν μικρές μειώσεις τιμών με φόντο τις προσφορές των σούπερ μάρκετ και κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις των προμηθευτών. Διαπιστώνεται μείωση τιμών από τον Μάρτιο στον Απρίλιο κατά 2,1% στα αλλαντικά, 2,5% στα νωπά ψάρια και 0,8% στα νωπά λαχανικά με την αποκλιμάκωση να έχει και χαρακτηριστικά εποχικότητας ενώ σε γαλακτοκομικά και αυγά οι μειώσεις είναι μόλις 0,5%.

Αντίθετα σε μηνιαία βάση, το ψωμί και τα δημητριακά αυξήθηκαν κι άλλο, κατά 0,3%. Στο μοσχάρι, η νέα αύξηση φτάνει το 0,9%, στο ελαιόλαδο αγγίζει το 1,7%, στην κατηγορία ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά -παγωτά 1,5% και στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία 1,4%. Τα σκήπτρα των νέων ανατιμήσεων κράτησε τον Απρίλιο η ομάδα «ξενοδοχεία-μοτέλ- πανδοχεία» με φρέσκες ανατιμήσεις 11,8%.