Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της τράπεζας Credit Suisse έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό ντόμινο εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά και κυρίως την ευρωπαϊκή, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην μένει ανεπηρέαστο και να σημειώνει πτώση.

Στις 16.00 ώρα Ελλάδος η «βουτιά» ήταν – 4.60% και ο τζίρος στα 127,73 εκατομμύρια ευρώ, παρά την ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφηκε πριν από μία ακριβώς ημέρα.

Επίσης, στο απυρόβλητο δεν βρίσκεται και το ευρώ, με τους επενδυτές να προτιμούν το δολάριο, το οποίο σημειώνει άνοδο, παρά την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Έτσι, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 1,54% και κατρακύλησε στο 1,0566 δολάριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του μήνα.

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις ασκούνται στη βρετανική στερλίνα που χάνει 0,7% και αναδιπλώνεται στο 1,20 δολάριο, αλλά και στο ελβετικό φράγκο που υποχώρησε κατά 0,90%.

Χρηματιστήριο

«Οι πελάτες θα χάσουν τον ύπνο τους»

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Credit Suisse, είναι πως η Saudi National Bank αρνείται να «ρίξει» περισσότερα χρήματα, γιατί δεν θέλει να κατέχει ποσοστό πάνω από 10% και περιορίζεται στο 9,9%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων, το οποίο παρασύρει την ευρωπαϊκή αγορά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι όσα ανέφερε στο Newsbeast και στη δημοσιογράφο Ευδοκία Μύτιλη, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, Senior Portfolio Manager της XSpot Wealth.

Ο κ.Αλωνιστιώτης τόνισε πως «τον ύπνο τους αναμένεται να χάσουν οι πελάτες της Credit Suisse, καθώς η μετοχή της τράπεζας καταρρέει πάνω από 24% σήμερα και ήδη ενεργοποιήθηκε το σύστημα που σταματά αυτόματα τη διαπραγμάτευση της μετοχής».