Σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο. Οι ανακοινώσεις έγιναν  το βράδυ της Τρίτης από τους προμηθευτές, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης να αναγγέλλουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα έως τις 20 του προηγούμενου. Αυτό σημαίνει πως θα δοθεί «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς από τη μια το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε η τροπολογία για την έκπτωση άμεσα και μέχρι το τέλος του έτους στην αντλία στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ενδεικτικά τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους προμηθευτές:

  • ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.
  • Ήρων Protect 62 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.
  • Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

 Η κυβέρνηση προωθεί ένα σχήμα επιδότησης με κλίμακες για το ηλεκτρικό ρεύμα, με βάση το οποίο όσο μικρότερη η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση. Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για οριζόντια επιδότηση αλλά κλιμακωτή. Όσο μεγαλύτερη η εξοικονόμηση του εκάστοτε νοικοκυριού και επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση. Το νέο μοντέλο θα αφορά στην α’ κατοικία, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και επιχειρήσεις. 

Φυσικό αέριο

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, κρίθηκε ότι μια κλιμακωτή επιδότηση δεν είναι λειτουργική, ενώ δεν δύναται να εφαρμοστεί bonus συνέπειας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για πολυκατοικίες, για τις οποίες ο λογαριασμός εκδίδεται συνολικά και στη συνέχεια επιμερίζεται στους ενοίκους. Το μοντέλο επιδότησης θα είναι όμοιο με αυτό του ρεύματος σε οριζόντια βάση, ωστόσο η επιδότηση θα είναι περιορισμένη.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Στην τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης από το υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αναφέρεται ότι η έκπτωση 20 λεπτών ανά λίτρο (ή 23-25 λεπτών μαζί με τον ΦΠΑ) για το πετρέλαιο θέρμανσης θα διαρκέσει τελικά για τουλάχιστον 2,5 μήνες.

Στην τροπολογία ορίζεται ότι από 15/10 έως 31/12/2022 «επιδοτείται, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Το ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο». Επιπλέον προβλέπεται και δυνατότητα παράτασης ή και αναπροσαρμογής του ποσού της επιδότησης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Σημαντική μείωση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε η ΔΕΗ

Η μείωση φτάνει στο 24,5% κάτι που σημαίνει ότι μια κιλοβατώρα θα τιιμολογείται προς 0,595 ευρώ για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 500 κιλοβατώρες ανά μήνα και προς 0,607 ευρώ για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 500 κιλοβατώρες ανά μήνα. Οι αντίστοιχες τιμές για τον Σεπτέμβριο ήτα 0,788 ευρώ και 0,8 ευρώ αντίστοιχα και έτσι προκύπτει και η ποσοστιαία μείωση της τάξεως του 24,5%.

Για το νυχτερινό τιμολόγιο η χρέωση πέφτει στα 0,554 ευρώ ενώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, η χρέωση είναι ανάλογη.

Τα αποκαλυπτήρια σήμερα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα στις σήμερα στις 9:30 το πρωί αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.