Ο Όλαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των διήμερων διαβουλεύσεων του υπουργικού συμβουλίου στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου ξεκαθάρισε ότι θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων για τα γερμανικά νοικοκυριά.

Παρόλα αυτά, ο καγκελάριος της Γερμανίας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, όπως για το πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα (παρόλο που είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα έρθουν σύντομα).

Μάλιστα, δήλωσε και «επαγγελματικά υπερήφανος» για το γεγονός ότι έως τώρα δεν υπάρχουν διαρροές για το περιεχόμενο του πακέτου. Σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει το παν προκειμένου να υπάρξει «καλή εξέλιξη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο» και εκτίμησε ότι οι τιμές δεν θα υπερβούν τελικά το όριο.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσαρμόσει τους κανονισμούς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρο το οποίο εκτίμησε ότι θα κοστίσει στον προϋπολογισμό του 2022 «μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων», χάρη στα υψηλότερα του αναμενόμενου φορολογικά έσοδα. Το κόστος ωστόσο θα αυξηθεί το 2023, διευκρίνισε.

«Πιστεύω ότι σε αυτό θα δούμε σύντομα αλλαγές» και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε και ο καγκελάριος. «Δεν υποφέρει μόνο η Γερμανία. Οι επιφυλάξεις έχουν πλέον εξανεμιστεί και το θέλουν όλοι», σημείωσε.

Σχετικά με τον φόρο στα υπερκέρδη, ο κ. Λίντνερ εξέφρασε και πάλι επιφυλάξεις και επισήμανε ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις, ενώ εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική εισαγωγής ενός νέου εισιτηρίου που θα διαδεχθεί το ενιαίο μηνιαίο των 9 ευρώ που εφαρμόστηκε τους τελευταίους τρεις μήνες και λήγει σήμερα.