Επιδοτήσεις που κυμαίνονται από 135 έως 710 ευρώ μπορούν να λάβουν τα νοικοκυριά για την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών, μέσα από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν μια παλιά τους ηλεκτρική συσκευή στο allazosyskevi.gov.gr. Το πληροφοριακό σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε λειτουργία έχει τεθεί για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6 και σήμερα Παρασκευή (24/06) για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 7,8, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Ελεύθερου Τύπου», μόλις σε 48 ώρες υποβλήθηκαν περισσότερες από 91.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr, ενώ τη μεγαλύτερη ζήτηση έχει η αντικατάσταση των κλιματιστικών.

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης.

Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, επιλέξτε την κατάλληλη ενότητα που αντιστοιχεί στο ρόλο σας.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται εύκολα και γρήγορα, δίχως ταλαιπωρία για τους πολίτες. Χρειάζεται η καταχώρηση μόνο κωδικών TAXISNET και αριθμού παροχής κατοικίας.

Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία και οι πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτούνται επιπλέον.

Ποιες συσκευές αφορά η αντικατάσταση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

  • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
  • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή
  • παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Εδώ να πούμε ότι στην ιστοσελίδα του Προγράμματος θα δημοσιευθεί λίστα με όλους τους εγκεκριμένους από το Πρόγραμμα προμηθευτές.

Οι έμποροι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και πωλούν τις επιδοτούμενες συσκευές θα κατευθύνουν τους καταναλωτές σχετικά με τα συγκεκριμένα μοντέλα που είναι εγκεκριμένα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Προγράμματος.

Η πλατφόρμα (Alazosyskevi.gov.gr) για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, όπως είπε και ο Υπουργός, θα ανοίξει αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου 2022.

Θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ

  • 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2
  • 22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
  • 23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
  • 24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
  • 25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση.

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά.

Προσοχή όμως συνιστάται στο ότι η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που αναφέρεται στην αίτηση θα πρέπει να ταυτίζεται αφενός με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλαιά ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση και αφετέρου με την οικία όπου θα τοποθετηθεί η νέα επιδοτούμενη συσκευή.

Με άλλα λόγια δεν μπορώ να αγοράσω κλιματιστικό για το εξοχικό μου και να ανακυκλώσω παλαιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία μου.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία.

Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

Όσον αφορά το ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία. Έχουμε 4 εισοδηματικές κατηγορίες.

  • από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1 η εισοδηματική κατηγορία)
  • πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2 η εισοδηματική κατηγορία)
  • πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3 η εισοδηματική κατηγορία) και
  • πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4 η εισοδηματική κατηγορία)