Τη χορήγηση ενός ενισχυμένου πακέτου στήριξης στα νοικοκυριά τα οποία πλήττονται από την ακρίβεια περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός με τις ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της εβδομάδας. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η διανομή δεύτερης «επιταγής ακρίβειας» στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Εκτός της επέκτασης και της αύξησης του ποσού της επιδότησης στα υγρά καύσιμα με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων στο τραπέζι βρίσκεται η εφάπαξ χορήγηση μέσα στον Ιούλιο έκτακτης ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά ύψους 250-300 εκατ. ευρώ κατά τα πρότυπα του βοηθήματος που δόθηκε το Πάσχα

Ειδικότερα το πακέτο των μέτρων με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να σβήσει μέρος της φωτιάς που έχει ανάψει στις τσέπες των καταναλωτές το τσουνάμι της ακρίβειες μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει:

  1. Δεύτερη επιταγή ακρίβειας. Εξετάζεται η χορήγηση ειδικού εφάπαξ βοηθήματος στα αδύναμα νοικοκυριά με «πιλότο» το έκτακτο Δώρο Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι επίδομα ύψους 200 ευρώ έλαβαν 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι, 166.982 άτομα με αναπηρία και 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες ενώ σε 625.000 οικογένειες με παιδιά χορηγήθηκε μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού και 241.281 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εισέπραξαν διπλή δόση εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχει «ανοίξει παράθυρο» για μία νέα «επιταγή ακρίβειας» εφόσον εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος.
  2. Fuel Pass 2: Παράταση της επιδότησης στη βενζίνη τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και αύξηση του ποσού στα 40-60 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος έναντι 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα. Την ενίσχυση εκτιμάται ότι θα λάβουν περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά έναντι 2,3 εκατ. που εντάχθηκαν στον πρώτο γύρο του fuel pass λόγω της αναπροσαρμογής του ορίου για το οικογενειακό εισόδημα στην περιοχή των 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα. Η καταβολή τα επιδότησης θα γίνει με βάση το ισχύον μοντέλο του Fuel Pass. Δικαιούχοι θα είναι τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το νέο εισοδηματικό όριο έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στη πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουλίου και στην οποία θα εισέρχονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ ενώ στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας δηλαδή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Αν επιλέξουν ως μέθοδος χορήγησης της επιδότησης τη «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό» θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που είναι συνδικαιούχοι.
  3. Πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης θα επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο ενώ εξετάζεται η αύξηση του ποσού στα 15 λεπτά από 12 λεπτά το λίτρο σήμερα.
  4. Νησιά. Εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης στη βενζίνη για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας και ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τις άγονες γραμμές.