Σε ένα απέραντο εργοτάξιο αναμένεται να μετατραπεί η Ελλάδα μέσα στο 2022, καθώς έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση μιας πλειάδας σημαντικών έργων που φιλοδοξούν να αναμορφώσουν πλήρως τη χώρα.

Όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, αντίστοιχος προγραμματισμός τόσων πολλών μεγάλων έργων είχε γίνει μονάχα το 2004, πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ειδικότερα, εντός του νέου έτους αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εξής μεγάλα έργα:

Ολοκληρώνεται το καλοκαίρι η επέκταση του Μετρό προς Πειραιά

Το λιμάνι του Πειραιά

Με… 17 χρόνια καθυστέρηση, ο Πειραιάς αναμένεται να αποκτήσει επιτέλους Μετρό. Το έργο είχε προγραμματιστεί αρχικά να παραδοθεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά μια σειρά από κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να πηγαίνει χρονικά όλο και πιο πίσω.

Τελικά όλα δείχνουν πως επιτέλους ήγγικεν η ώρα να αποκτήσει η πόλη τους πολυπόθητους σταθμούς του μετρό που αναμένεται να ανακουφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Όπως τονίζει και ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, «σκεφτείτε ότι θα συνδεθεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο και η απόσταση αυτή θα διανύεται μέσα σε 50 λεπτά. Ειδικότερα, εντός του καλοκαιριού αναμένεται να παραδοθούν στο επιβατικό κοινό οι σταθμοί «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο».

Επί της ουσίας θα πρόκειται για την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό («Αγία Μαρίνα-Πειραιάς»), η οποία βρίσκεται σε προχωρημένη φάση κατασκευής και περιλαμβάνει σήραγγα μήκους 7,6 χλμ. και 6 νέους σύγχρονους σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο) καθώς και επτά ενδιάμεσα φρέατα εξαερισμού.

Ήδη στις 6 Ιουλίου 2020 παραδόθηκαν προς χρήση στο επιβατικό κοινό οι τρεις πρώτοι σταθμοί Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια. Με την ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργία και των σταθμών Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο προβλέπεται αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του Μετρό σε 132.000 πολίτες ημερησίως, μειώνοντας τόσο την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως, όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους την ημέρα.

Το σήμα του Μετρό

Αξίζει να τονίσουμε ότι με την ολοκλήρωση του έργου, στο σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές του Μετρό (τις γραμμές 1 και 3), το λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την επέκταση του Τραμ προς Πειραιά (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί) που ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά από τις αρχές Δεκεμβρίου, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς. Επιπλέον, η σύνδεση που θα προκύψει μεταξύ του λιμανιού του Πειραιά και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω της Γραμμής 3 του Μετρό, αναμένεται να προσδώσει ιδιαίτερα αναπτυξιακά οφέλη τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και στην εθνική οικονομία.

Σε τροχιά υλοποίησης πλέον και η Γραμμή 4 του Μετρό (Βεΐκου – Γουδή)

Παράλληλα με την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά, σε φάση υλοποίησης αναμένεται να βρίσκεται εντός του 2022 και η πολυσυζητημένη γραμμή 4 που θα ξεκινά από Βεΐκου και θα καταλήγει Γουδή, διατρέχοντας κομβικά σημεία της πρωτεύουσας όπως είναι το Γαλάτσι, τα Εξάρχεια, η Ακαδημία, το Κολωνάκι, ο Ευαγγελισμός, η Καισαριανή, τα Ιλίσια και του Ζωγράφου.

σταθμός του μετρό

Πλέον βρισκόμαστε στο σημείο που έχουν ολοκληρωθεί οι πρόδρομες εργασίες στην Κατεχάκη (οι οποίες περιλαμβάνουν τη μέριμνα για τις αρχαιότητες της περιοχής, τη μετατόπιση ή την παράκαμψη των αγωγών και λοιπών εγκαταστάσεων των οργανισμών κοινής ωφέλειας, την αντιμετώπιση του ζητήματος των φρεατίων, τις κυκλοφοριακές μελέτες και τις παρακάμψεις), και παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι αντίστοιχες στους μισούς από τους υπόλοιπους σταθμούς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που ωστόσο θα παραδοθεί ολοκληρωμένο το έτος 2029.

Η Γραμμή 4 του Μετρό

Εντός των επομένων ημερών ο μετροπόντικας θα εισέλθει σε κομμάτια στο εργοτάξιο του σταθμού της Κατεχάκη, ακολούθως θα συναρμολογηθεί και θα ξεκινήσει το ταξίδι του στα έγκατα της γης, αρχικά κατευθυνόμενος προς τα ανατολικά προάστια της Αθήνας και ακολούθως προς το κέντρο. Αυτή τη στιγμή στην Κατεχάκη έχει στήσει και την εργοταξιακή της έδρα η κοινοπραξία των ανάδοχων εταιρειών του έργου και εκεί πάνε πλέον οι μηχανικοί της Αττικό Μετρό.

Τι συμβαίνει με τους υπόλοιπος σταθμούς

Όσον αφορά τους υπόλοιπους σταθμούς, προχωρημένες είναι οι πρόδρομες εργασίες και στο εργοτάξιο Βεΐκου, από το οποίο θα εισέλθει ο δεύτερος μετροπόντικας, με την παράδοση στον κύριο ανάδοχο να αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Την ίδια ώρα έχουν καταληφθεί οι εργοταξιακοί χώροι, έχουν περιφραχθεί και έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες στους σταθμούς Ευαγγελισμός (μένει η κατάληψη του χώρου εντός του πάρκου Ριζάρη), Κολωνάκι, Ακαδημία (όπου έχουν ανακαλυφθεί αρχαιότητες), Αλεξάνδρας και Δικαστήρια.

Εργοτάξι Μετρό στο Κολωνάκι

Όσον αφορά τους σταθμούς των Εξαρχείων και της Κυψέλης, αναμένεται η σχετική άδεια εγκατάστασης του εργοταξίου στην Αττικό Μετρό από τον δήμο Αθηναίων. Η κατάληψη των υπόλοιπων σταθμών (ήτοι στα ανατολικά οι: Γουδή, Ζωγράφου, Ιλίσια, Πανεπιστημιούπολη και Καισαριανή και στα δυτικά οι: Άλσος Βεϊκου, Γαλάτσι, Ελικώνος) θα γίνει σταδιακά εντός του 2022. Το καλό είναι ότι μέχρι στιγμής το μεγαλεπήβολο έργο κινείται πλήρως εντός χρονοδιαγράμματος και δεν έχουν παρουσιαστεί εκπλήξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις.

Το 2022 η υπογραφή συμβάσεων για τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται τη νέα χρονιά και όσον αφορά τον ΒΟΑΚ (Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης), τον μοναδικό αυτοκινητόδρομο του νησιού, στον οποίο δυστυχώς έχουμε θρηνήσει πάρα πολλά θύματα, κάτι που οφείλεται μεταξύ άλλων και στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια. Αν και αυτοκινητόδρομος, περιορίζεται σε μια λωρίδα ανά κατεύθυνση οδήγησης έχει μεγάλες κλίσεις στροφών και στο μεγαλύτερο τμήμα του άξονα δεν υπάρχει κεντρικό στηθαίο.

Αυτοκινητόδρομος ΒΟΑΚ

Μέσα στο 2022 αναμένεται να έχουν ανακηρυχθεί και οι τρεις ανάδοχοι στα έργα του ΒΟΑΚ από Χανιά μέχρι Άγιο Νικόλαο. Όπως τονίζουν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εάν τρέξουν οι διαδικασίες θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και στα τρία τμήματα έτσι ώστε το 2023 να είναι έτος κατασκευών. Προ ημερών εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το μεσαίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη ενώ πραγματοποιείται η κατάθεση προσφορών στο τμήμα από τη Χερσόνησο έως τη Νεάπολη, μήκους 22,5 χιλιομέτρων. Στόχος είναι η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου μέχρι το Πάσχα και η υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο και τη Χερσόνησο, είναι πάντως ένα βήμα πιο πίσω. Η περιβαλλοντική έγκριση και οι προσφορές εκτιμάται ότι θα δοθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΒΟΑΚ είναι ένα από τα πιο απαιτητικά έργα. Θα διαθέτει 46 ανισόπεδους κόμβους, 15 σήραγγες με 14,5 χιλιόμετρα μήκος και 40 γέφυρες με 8,67 χιλιόμετρα μήκος. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θυμίζει την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, μιας και μεγάλο μέρος των έργων θα αφορά διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα. Στο σύνολό του ο ΒΟΑΚ από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο εκτιμάται πως θα λειτουργήσει το 2028.

Σε φάση υλοποίησης η καινοτόμος ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα. Ο λόγος για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που έχει ως στόχο τον τερματισμό της «ηλεκτρικής απομόνωσης» του νησιού από το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών της περιοχής.

Υπόγειο ηλεκτρικό καλώδιο

Η διαδρομή της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης θα ξεκινήσει από τον Σταθμό Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Αττικής, πλησίον του ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Από εκεί δύο καλώδια HVDC θα οδεύουν υπόγεια έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων. Στην Πάχη Μεγάρων, τα δύο καλώδια ποντίζονται στη θάλασσα και συνεχίζουν την υποθαλάσσια διαδρομή τους έως το σημείο προσαιγιάλωσης της Κορακιάς στην Κρήτη. Από την Κορακιά, τα καλώδια θα οδεύουν προς τον τερματικό Σταθμό Μετατροπής ΣΡ/ΕΡ Δαμάστας και τελικά η διασύνδεση με το δίκτυο της Κρήτης ολοκληρώνεται μέσω του νέου υποσταθμού GIS Δαμάστας.

Για τη λειτουργία του συστήματος, θα λάβει χώρα η εγκατάσταση δυο σταθμών ηλεκτροδίων, ο ένας στη νησίδα Σταχτορρόη Αττικής και ο δεύτερος στην Κορακιά Ηρακλείου.

Η διασύνδεση Κρήτη-Αττική περιλαμβάνεται στην πεντάδα των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος (VC) πανευρωπαϊκά. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται τάση 500 KV DC και η πλέον σύγχρονη τεχνολογία (Voltage SourceConverter- VSC). Αποτελεί την πρώτη διασύνδεση συνεχούς ρεύματος στη Μεσόγειο που αξιοποιεί την υπερσύγχρονη τεχνολογία μετατροπέων VSC, ενώ βρίσκεται στην πρώτη τριάδα υποβρύχιων διασυνδέσεων με το μεγαλύτερο βάθος παγκοσμίως και αποτελεί τη νησιωτική διασύνδεση με τη μεγαλύτερη ισχύ (1000 MW) παγκοσμίως, μαζί με τη Σαρδηνία. Η συμβασιοποίηση ολοκληρώθηκε εντός του 2021 και τώρα το έργο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης προκειμένου να παραδοθεί το 2023.

Δείτε το σχετικό βίντεο του ΑΔΜΗΕ με το μεγαλεπήβολο εγχείρημα εδώ:

Ανανεώνεται πλήρως ο στόλος των αστικών λεωφορείων με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας

Μετά από δεκατρία χρόνια, προχωρά πλέον η διαδικασία ανανέωσης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των αστικών λεωφορείων με οχήματα νέας τεχνολογίας φιλικότερα προς το περιβάλλον, ήτοι ηλεκτρικά, CNG και υβριδικά. Αρχές Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια των σχετικών λεωφορείων και των παρελκομένων τους, με σκοπό την ανανέωση των αστικών συγκοινωνιών τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Λεωφορείο μπροστά στη Βουλή

Ο διαγωνισμός αφορά σε 770 λεωφορεία και χωρίζεται σε 5 τμήματα ως εξής:

  • Τμήμα 1: Προμήθεια 100 απλών υβριδικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων, κατηγορίας EURO VI, με δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση κατά 20 οχήματα κατά το στάδιο της κατακύρωσης των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού.
  • Τμήμα 2: Προμήθεια 200 απλών αστικών οχημάτων 12 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI, με χρονική διάρκεια 580 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.
  • Τμήμα 3: Προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών οχημάτων 18 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI.
  • Τμήμα 4: Προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. και προμήθεια παρελκόμενων, ήτοι ανεξάρτητων σταθερών φορτιστών αργής φόρτισης, ένα ανά όχημα ή ένα ανά δύο οχήματα, ανάλογα με τις δυνατότητες φόρτισης των φορτιστών, δηλαδή σύνολο 50 έως 100. Προβλέπεται επίσης η προμήθεια τριών κινητών μονάδων (συστημάτων συσσωρευτή – ταχυφορτιστή) με κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό για τη φορητή εξυπηρέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων σε περίπτωση ανάγκης φόρτισης επιτόπου, καθώς επίσης και η κατάρτιση Έκθεσης Εγκατάστασης των Φορτιστών Αργής Φόρτισης στα αμαξοστάσια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
  • Τμήμα 5: Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. και των παρελκόμενων, ήτοι ανεξάρτητων σταθερών φορτιστών αργής φόρτισης, έναν ανά όχημα ή έναν ανά δύο οχήματα, ανάλογα με τις δυνατότητες φόρτισης των φορτιστών, δηλαδή σύνολο 125 έως 250. Προβλέπεται επίσης η προμήθεια επτά κινητών μονάδων (συστημάτων συσσωρευτή – ταχυφορτιστή) με κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό για την φορητή εξυπηρέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων σε περίπτωση ανάγκης φόρτισης επιτόπου και η κατάρτιση Έκθεσης Εγκατάστασης των Φορτιστών Αργής Φόρτισης στα αμαξοστάσια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η χρονική διάρκεια του εν λόγω τμήματος είναι 580 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.
Τρόλεϊ στην Αθήνα

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος προαίρεσης, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 383.494.800,00€ (με Φ.Π.Α.).

Σε νέα εποχή το σιδηροδρομικό δίκτυο

Τρένο

Σημαντικό έργο αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης εντός του 2022 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας το οποίο μπαίνει σε νέα εποχή. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε πριν από λίγες εβδομάδες τα τεύχη πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θέτοντας σε κίνηση την πρώτη φάση του Διαγωνισμού, που περιλαμβάνει τα εξής έργα που θα αρχίσουν άμεσα να υλοποιούνται:

  • Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο με διπλασιασμό και εγκατάσταση σηματοδότησης- ETCS και ηλεκτροκίνησης. Ο προϋπολογισμός για την ολοκλήρωσή της ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,06 δισ. ευρώ.
  • Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Τοξότες με προϋπολογισμό 1,68 δισ. ευρώ.
  • Σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης και κατασκευή προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό 53,4 εκατ. ευρώ
  • Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον λιμένα Λαυρίου με προϋπολογισμό 390,5 εκατ. ευρώ.
  • Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση της Ραφήνας και του λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο με προϋπολογισμό 308,6 εκατ. ευρώ.
  • Ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Πάτρα στο τμήμα Ρίο – νέος λιμένας Πατρών με προϋπολογισμό 476,5 εκατ. ευρώ.
Εργοτάξιο μετρό

Όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν με το σύνολο των υποέργων τους (υποδομή, επιδομή, ηλεκτροκίνηση και συστήματα), ώστε με την παράδοση τους προς χρήση να είναι άμεσα λειτουργικά.

Σε τροχιά υλοποίησης το οδικό δίκτυο Μπράλος – Άμφισσα

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στο συνολικό παζλ του οδικού δικτύου της χώρας θεωρείται η επικείμενη δημοπράτηση του δρόμου Μπράλος – Άμφισσα, που αποτελεί τμήμα του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο. Πρόκειται για έναν δρόμο μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων με δύο σήραγγες, οκτώ γέφυρες και οκτώ ισόπεδους κόμβους. Αφορά την κατασκευή του τμήματος από τον Μπράλο μέχρι την αρχή της παράκαμψης Γραβιάς και από τον ισόπεδο κόμβο Μεταλλείων Βωξίτη έως την Άμφισσα. Ενδιάμεσα έχει ήδη κατασκευαστεί η παράκαμψη της Γραβιάς. Το μήκος της συνολικής διαδρομής θα μειωθεί κατά τέσσερα χιλιόμετρα.

Η γέφυρα Τσάκωνα

Αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του άξονα Ε65, καθώς συνδέει την ΠΑΘΕ με την Ιονία Οδό. Φέρνει δηλαδή πιο κοντά τη νοτιοδυτική Ελλάδα με την Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και μειώνει το χρόνο της διαδρομής από Πάτρα και Αντίρριο έως τη Λαμία.

Αρχές του νέου χρόνου ξεκινά ο οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος

Τις πρώτες εβδομάδες του 2022 ξεκινά επίσης το έργο της κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, που έλαβε την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Δεκεμβρίου. Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τα μηχανήματα θα πιάσουν δουλειά πολύ σύντομα και το έργο θα είναι έτοιμο τέλος του 2023 με αρχές του 2024.

Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος

Η υποθαλάσσια ζεύγη Σαλαμίνας-Περάματος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα των τελευταίων ετών στην Αττική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι τοπικές μετακινήσεις με τα φεριμπότ αφορούν σε ετήσια βάση 4 εκατομμύρια οχήματα και 11 εκατομμύρια επιβάτες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση έναρξης της διαδικασίας του σχετικού διαγωνισμού για την κατασκευή του. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το κόστος κατασκευής θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και οι εργασίες θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές του 2023, ωστόσο εντός του 2022 θα γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία. Αναφορικά με την ημερομηνία ολοκλήρωσης, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς λόγω των υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, το διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5 έτη.

Φέριμποτ στο Πέραμα

Η σήραγγα θα ξεκινά από την περιοχή του Περάματος κοντά στην περιοχή του κολυμβητηρίου, όπου θα δημιουργηθεί και ο σχετικός κόμβος, και θα καταλήγει στη Σαλαμίνα ανάμεσα από το νησάκι του Αγίου Γεωργίου και την είσοδο του Ναυστάθμου, δηλαδή δεξιά από εκεί που δένουν τα φέριμποτ.

Το βασικό έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας που θα βρίσκεται στο βυθό, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση και με μήκος περίπου 400 μέτρα (συνολικό μήκος περίπου 1 με 1,1 χλμ. μαζί με τις εκατέρωθεν προσβάσεις) από ανισόπεδο κόμβο στο Πέραμα, μέχρι ανισόπεδο κόμβο στα Παλούκια της Σαλαμίνας.

Για τις ανάγκες του έργου θα κατασκευαστούν οδικά τμήματα παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας. Βάσει του σχεδιασμού, ένας νέος οδικός άξονας θα ξεκινά πλησίον της υπάρχουσας Λεωφόρου Σχιστού-Σκαραμαγκά στην περιοχή του ναυτικού οχυρού Σκαραμαγκά, και θα εκτείνεται μέχρι την περιοχή του Κολυμβητηρίου Περάματος, έναντι του Πορθμείου, όπου θα δημιουργηθεί και κόμβος για τη σύνδεσή του με το παρακείμενο οδικό δίκτυο. Από το σημείο εκείνο, ο οδικός άξονας θα βυθίζεται προοδευτικά στη θάλασσα με την κατασκευή υποθαλάσσιας οδικής σήραγγας, η οποία θα εδράζεται στον βυθό. Έτσι, ο χρόνος μετάβασης από το Πέραμα στη Σαλαμίνα δεν θα ξεπερνά τα 5 λεπτά, ενώ η γραμμή των φεριμπότ θα παραμείνει σε λειτουργία για όσους θέλουν να μετακινηθούν με χαμηλότερο οικονομικό κόστος.

Δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων

Οι πλημμύρες του 2021 άφησαν το αποτύπωμά τους σε πολλές περιοχές της χώρας και τώρα κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία έργων που δεν θα αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα το φαινόμενο. Έτσι, μεταξύ άλλων μέσα στη νέα χρονιά θα δημιουργηθεί μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων στην Αιτωλοακαρνανία (όπου μεταξύ άλλων θα αποκατασταθούν οι βλάβες τις επαρχιακής οδού στην ΤΚ Πόκιστας Ναυπακτίας, Μπαμπαλιού Αμφιλοχίας, Άνω Κεράσοβου Αγρινίου και στο επαρχιακό δίκτυο των δήμων Ναυπακτίας και Θέρμου, Αγρινίου και Αμφιλοχίας. Επίσης αντίστοιχα έργα θα γίνουν στην Κρήτη, κυρίως στην περιοχή του Ρεθύμνου, , ενώ αναμένονται και έργα ύδρευσης στην Πρέβεζα, στην Άρτα, στην Κέρκυρα και στην Λευκάδα.