Κατά 0,2% αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο ο δανεισμός των επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται στοιχεία της ΕΚΤ. Το παραπάνω υποδηλώνει ότι η νομισματική στήριξη – ρεκόρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φθάνει τελικά στην πραγματική οικονομία, παρατηρεί το πρακτορείο.

Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξησης του δανεισμού από τις τράπεζες.

Σε ετήσια βάση, ο δανεισμός ήταν κατά 0,1% χαμηλότερος (σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2014), συνεχίζοντας μία πτωτική πορεία από τον Μάιο του 2012, με σημαντική όμως επιβράδυνση, καθώς τον Δεκέμβριο ο ετήσιος ρυθμός μείωσης ήταν 0,5%. Η τελευταία ένδειξη ότι οι τράπεζες κινούνται για την αύξηση των δανείων που χορηγούν ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν αυτές έλαβαν από την ΕΚΤ περισσότερα μακροπρόθεσμα δάνεια σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, πήραν την περασμένη Πέμπτη δάνεια ύψους 97,8 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,05% στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του σχετικού προγράμματος της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «η χαλάρωση των όρων δανεισμού συμβαδίζει με την αύξηση της ζήτησης για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδύσεων» που θα αυξήσουν τη δυνητική παραγωγή μακροπρόθεσμα. Η ΕΚΤ εκτιμά, ότι καθώς το πρόγραμμα νομισματικής στήριξής της θα υλοποιείται, η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα επιταχυνθεί στο 2,1% το 2017 από 0,9% πέρυσι.