Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε χθες Τρίτη ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί «καταστροφή» στον τομέα των ακινήτων και των υποδομών στη χώρα αν δεν εξασφαλιστούν κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό τους από ιδιώτες επενδύτες.

Πάνω από 4,5 εκατ. Ρώσοι ζουν σε μισοερειπωμένα σπίτια καθώς οι κατοικίες, τα συστήματα θέρμανσης και οι υποδομές της σοβιετικής εποχής συντηρήθηκαν από πλημμελώς έως καθόλου και αποσυντίθενται, περίπου 20 χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του κρατικού Ρωσικού Κέντρου Έρευνας της Κοινής Γνώμης (VTSiOM) κατέδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο των Ρώσων πολιτών (34%) πιστεύει ότι η βελτίωση των κατοικιών και των υποδομών είναι ζήτημα-κλειδί, κάτι που μοιάζουν να λαμβάνουν υπόψη τους οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2012–υποψήφιοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα είναι και ο Μεντβέντεφ και ο προκάτοχός του, νυν πρωθυπουργός, Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε τώρα, θα σημειωθεί καταστροφή στα επόμενα πέντε ως επτά χρόνια», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στη Σίκτιβκαρ στην Δημοκρατία Κόμι, περίπου 1.400 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας.

Δεν είπε πόσα χρήματα θεωρεί ότι χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό κατοικιών και υποδομών ή/και την κατασκευή νέων.

Πάνω από το 60% της Ρωσικής υποδομής της σοβιετικής εποχής έχει υποστεί τεράστιες φθορές. Μια σειρά επεισοδίων στα οποία το κεντρικό σύστημα θέρμανσης δε λειτούργησε εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών προκάλεσε γενικευμένη οργή σε πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το Κρεμλίνο είχε δημιουργήσει ένα ταμείο με κεφάλαιο 240 δις ρούβλια (7,65 δις δολάρια ΗΠΑ, 5,6 δις ευρώ) το 2007 για να τονώσει τον τομέα των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, χρησιμοποιώντας χρήματα από την κατάτμηση και πώληση της Yukos, που υπήρξε για ένα διάστημα η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της χώρας.

Το ταμείο, το οποίο ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς το 2009, όταν έρευνα της γενικής εισαγγελίας αποκάλυψε πως κορυφαία στελέχη του λαμβάνουν υπερβολικά υψηλούς μισθούς, θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση, είπε ο Μεντβιέντεφ.

«Το ταμείο είναι ο μόνος μηχανισμός που έχει αρχίσει δουλειά», δήλωσε, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται έως ότου αναλάβουν πρωτοβουλίες ιδιώτες επενδυτές. Δεν αναφέρθηκε στο πώς το ταμείο σκοπεύει να προσελκύσει ιδιωτικό κεφάλαιο.