Δεν υπάρχει φόβος ότι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) είναι ενάντια στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά η δημιουργία ενός υγιούς πλαισίου θα είναι προς όφελος όλων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης με διαπιστευμένους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλες στρατηγικές δημόσιες επενδύσεις.

Ο κ. Τσιρώνης έκανε λόγο για ένα λάθος πλαίσιο το οποίο έχει τεθεί σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας την αναγκαία πολιτική βούληση που προϋποθέτει η εξυγίανση αυτού του πλαισίου. Τόνισε δε ότι είναι ευθύνη του υπουργείου να δοθεί ένα στίγμα σε όσα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν μάθει σε έναν λάθος τρόπο λειτουργίας.

Στόχος είναι η αναμόρφωση του τόπου, ανοίγοντας τον δρόμο στην υγιή επιχειρηματικότητα που ήρθε για να μείνει και όχι για να φύγει, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι το ΥΠΑΠΕΝ δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα αυτής της δραστηριότητας, αλλά εντός ενός υγιούς πλαισίου, σε μία διαφορετική κατεύθυνση, έτσι ώστε να μπορεί να προκύψει προστιθέμενη αξία, ενώ -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- πολλές ΣΔΙΤ είναι εκτός των κατευθύνσεων των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Όσον αφορά τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Τσιρώνης έκανε έκκληση προς όλους τους συναρμόδιους δήμους προκειμένου προσωρινά να επιμεριστεί το βάρος των απορριμμάτων, έως ότου οριστικοποιηθούν οι αδειοδοτήσεις, με βασικό προαπαιτούμενο τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Σε σχέση με τα πρόστιμα της ΕΕ για τους ΧΑΔΑ, το ύψος των οποίων ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 14,5 εκατ. ευρώ το εξάμηνο, αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο όλα τα απορρίμματα να μεταφέρονται σε ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, ενώ υπάρχει η αισιοδοξία ότι κάποιες δρομολογημένες αποκαταστάσεις θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τα πρόστιμα. Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το ενδεχόμενο η αποπληρωμή των προστίμων να μετακυληθεί στους δήμους που αδιαφορούν ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όσον αφορά το Ελληνικό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, εξετάζεται το βέλτιστο δυνατό δημόσιο συμφέρον, καθώς καταρχάς τίθεται ζήτημα ενός εξαιρετικά χαμηλού τιμήματος. Τονίζεται δε ότι χωροταξία και μητροπολιτικός σχεδιασμός με περιπτωσιολογία και εξαιρέσεις είναι εκτός της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ επιπλέον δεν έχει καταστεί σαφές ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα της κάθε δραστηριότητας της περιοχής.

Από τις υπηρεσίες του υπουργείου αναμένεται να επανεξεταστεί η σύμβαση στους τομείς ευθύνης τους, έτσι ώστε σε όποια σημεία είναι εφικτό να αναθεωρηθεί ή και να καταργηθεί, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο βαθμός ωρίμανσης του έργου.

Για το εργοστάσιο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, απ’ το ΥΠΑΠΕΝ εξετάζεται εάν οι δανειοδοτήσεις για τον μηχανολογικό και τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό είναι συμβατές με την υπάρχουσα νομοθεσία, πρόκειται να εξεταστούν πλημμέλειες σε ζητήματα χωροθέτησης, ενώ έχει ήδη γίνει παραγγελία για ανάκληση συγκεκριμένων αδειοδοτήσεων, προκειμένου να ελεγχθούν, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα παύσης των εξορύξεων.

Επιπλέον, στόχος του ΥΠΑΠΕΝ, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου, είναι να εντατικοποιηθούν οι τακτικοί έλεγχοι, έτσι ώστε να ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να κρυφτούν, ενώ αναγκαία κρίνεται και η στελέχωση των εν λόγω υπηρεσιών.

Σχετικά με τον νόμο για τα αυθαίρετα, το ΥΠΑΠΕΝ προτίθεται να προβεί σε αλλαγές επί το αυστηρότερο, προκειμένου να προστατεύεται καλύτερα ο πολεοδομικός σχεδιασμός και το περιβάλλον, καθώς ουσιαστικά επιβαρύνει με τετελεσμένα το αστικό περιβάλλον. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που είναι τελείως ασύμβατες και δεν μπορεί να δοθεί αντάλλαγμα θα υπάρξουν και κατεδαφίσεις, πάντως ξεκαθαρίζεται, σε κάθε περίπτωση, ότι ο νόμος «τρέχει» και η παράταση ισχύει.

Για το έργο του Κτηματολογίου, υπάρχει, επίσης, ζήτημα σε σχέση με σειρά μελετών, καθώς το τίμημα ήταν πολύ υψηλό, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20-30%. Πάντως το ΥΠΑΠΕΝ διεκδικεί εκ νέου τα 114 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωσή του.

Τέλος, σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα αντικρουόμενες απόψεις γύρω από τον ρόλο της δασικής υπηρεσίας, τίθενται ζητήματα επικαλύψεων, ενώ βασικό ζητούμενο αποτελεί η κωδικοποίηση των ειδών αυθαιρεσίας εντός των επίμαχων δασικών εκτάσεων, η αναζήτηση περιπτώσεων αποχαρακτηρισμού και η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων.