Κορυφώνεται η αγωνία για τη στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την Ελλάδα, ενώ άπαντες τελούν εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.

Το κύμα εκταμιεύσεων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, η ρευστότητα των τραπεζών και οι διαρροές που επικαλέστηκε από τη Φρανφκούρτη και τα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung για «πρόθεσή» της για επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, είδηση η οποία διαψεύσθηκε επίσημα λίγο αργότερα από την ΕΚΤ, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση και δρομολόγησε τη συνάντηση του αντιπροέδρου της Γιάννη Δραγασάκη με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Μήνυμα προς τους εταίρους ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη συνάντηση του με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα: «Αν αρνηθούν, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η ελληνική πάει με συγκεκριμένες προτάσεις, «έγινε μεγάλη προεργασία και δεν έχουμε ακούσει κάποια αντιπρόταση».

Σε κοινές του δηλώσεις με τον Γ. Στουρνάρα εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον τραπεζικό τομέα, σημειώνοντας ότι «η αντίδραση του λαού και των καταθετών είναι ψύχραιμη και αξιοθαύμαστη».

Άφησε δε αιχμές για το ότι «υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα γονατισμένη», για να προσθέσει ότι «η αντίθεση μας δεν είναι με τη Γερμανία- το πρόγραμμα δεν πέτυχε τους στόχους του, και έχουμε και λαϊκή εντολή που λέει όχι στη λιτότητα».

«Το σημερινό κείμενο συμπυκνώνει τη δουλειά που έγινε τις προηγούμενες μέρες», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να αποφύγουμε τα ατυχήματα» και διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε απόλυτο έλεγχο με τις εκροές καταθέσεων» και ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ΑΤΜ».

«Ενημέρωσα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το τι διημείφθη χτες στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Δραγασάκη, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΚΤ συναρτά τη θέση της από το τί θα γίνει στο Eurgroup».