Με αιχμή τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την ενέργεια διεξάγονται σήμερα και αύριο στην Αθήνα οι εργασίες της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής(ΜΔΕ) Ελλάδας-Αιγύπτου, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Κουβέλη και τον υφυπουργό Επικρατείας της Αιγύπτου Μουσταφά Αμπντού Μοχάμαντ Εϊζα.

Η ΜΔΕ Ελλάδας -Αιγύπτου εντάσσεται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο και αποτελεί συνέχεια του 3ου Ελληνοαραβικού οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, ξεπερνώντας σε συμμετοχές κάθε προσδοκία.

Η Αίγυπτος είναι από τους σημαντικότερους εταίρους της Ελλάδας μεταξύ των Αραβικών χωρών και στο περιθώριο του φόρουμ του Σεπτεμβρίου, ο κ. Κουβέλης και ο Αιγύπτιος υφυπουργός Εμπορίου Μαχμούντ Μουσταφά, προετοίμασαν την παρούσα ΜΔΕ, η οποία ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Ο κ Κουβέλης συναντήθηκε σήμερα με τον κ Εϊζα και συζήτησαν, με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας- περιλαμβανομένων του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, των ΑΠΕ- των κατασκευών, των νέων τεχνολογιών -πληροφορική και τηλεπικοινωνίες- των μεταφορών, του τραπεζικού τομέα, του περιβάλλοντος-που περιλαμβάνει συνεργασία στη διαχείριση υδάτινων πόρων και υγρών αποβλήτων. Τέλος έμφαση δόθηκε από τις δύο πλευρές στην ενίσχυση των μορφωτικών και επιστημονικών δεσμών. Οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.