Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει πως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατά 0,2-0,3% τον ερχόμενο χρόνο, αναφέρει σήμερα το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» επικαλούμενο ένα εσωτερικό μνημόνιο του υπουργείου Οικονομίας.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί από τον Ιούνιο κατά περίπου 45% και έχουν πέσει στα περίπου 60 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το «Ντερ Σπίγκελ», το υπουργείο περιμένει πως οι πετρελαϊκές τιμές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα και πιστέυει πως θα αυξηθούν ως το 2018 μόνον γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Στο μνημόνιο αναφέρεται επίσης πως η Γερμανία θα πληρώσει περί τα 12 δισεκ. ευρώ λιγότερα σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες απ’ όσα είχε πληρώσει το 2014, μια μείωση κατά 25%, σύμφωνα πάντα με το «Ντερ Σπίγκελ».

Το υπουργείο αρνήθηκε να προβεί άμεσα σε σχόλιο.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί τον ερχόμενο χρόνο κατά 1,3%, έπειτα από μια προβλεπόμενη ανάπτυξη κατά 1,2% φέτος.

Άραβες παραγωγοί του ΟΠΕΚ είπαν την περασμένη εβδομάδα πως περιμένουν ότι οι παγκόσμιες πετρελαϊκές τιμές θα αυξηθούν ανάμεσα στα 70 και τα 80 δολάρια το βαρέλι ως το τέλος της επόμενης χρονιάς.