Η Βρετανία κατάφερε «μια πραγματική επιτυχία» λαμβάνοντας σήμερα από τους ευρωπαίους εταίρους της παράταση ως την 1η Σεπτεμβρίου 2015 για να πληρώσει σε δύο δόσεις το επιπλέον ποσό των 2,1 δισεκ. ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν.

«Πετύχαμε πολλά περισσότερα» απ’ όσα ελπίζαμε, «είναι μια πραγματική επιτυχία», δήλωσε ο Όζμπορν κατά την έξοδό του από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας η Βρετανία «θα πληρώσει σε δύο δόσεις», «στη διάρκεια του δεύτερου μισού του 2015», δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

«Αντί να πληρώσουμε τον λογαριασμό, τον μειώσαμε στο μισό, καθυστερήσαμε τον λογαριασμό, δεν θα πληρώσουμε τόκους, αν υπάρξουν λάθη στον λογαριασμό, θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός.

«Είναι ένα πραγματικό αποτέλεσμα για τη Βρετανία», πρόσθεσε.

«Η βρετανική έκπτωση (στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό) θα ισχύσει πλήρως και κατά τη χρονιά που θα γίνει η πληρωμή, θα πληρώσουμε σε δύο δόσεις το δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς», υπογράμμισε ο Όζμπορν.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν είχε επισημάνει ότι ενδέχεται να δοθούν στη Βρετανία επιπλέον εννέα μήνες για να πληρώσει τα επιπλέον 2,1 δισεκ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, που αρχικά προβλεπόταν να πληρωθούν ως την 1η Δεκεμβρίου.

«Η Γαλλία έχει υποστηρίξει μια συμβιβαστική κατάσταση κατά την οποία, όταν τα ποσό που πρέπει να πληρωθούν από τις χώρες είναι πολύ υψηλά, να μπορούν να τακτοποιηθούν στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς και πριν από την 1η Σεπτεμβρίου», είχε πει ο Σαπέν.