Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων για τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες εμφανίζουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα και κατ΄ επέκταση παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, σε περίπτωση που μία χώρα δε συμμορφώνεται με τους κανόνες του Συμφώνου, θα υπάρχουν δύο στάδια κυρώσεων. Σε πρώτη φάση, το πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα είναι προσωρινό, μέχρις ότου η άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις. Σε περίπτωση που η χώρα και πάλι δεν συμμορφώνεται, η Επιτροπή προτείνει το οριστικό πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Ωστόσο, η εν λόγω χώρα θα διατηρεί την υποχρέωσή της να ανταποκριθεί απέναντι στους δικαιούχους.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το ευρωπαϊκό οικονομικό εξάμηνο αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται η υποβολή συγκεκριμένων νομοθετικών προτάσεων για το θέμα των κυρώσεων.