Η εστίαση ανέβασε ρολά τη Δευτέρα του Πάσχα και ο κόσμος άρχισε μετά από αρκετούς μήνες lockdown να βγαίνει. Η θάλασσα φαίνεται πιο ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές, που αποζητούν να ξεφύγουν από οτιδήποτε τους θυμίζει την πανδημία και δείχνουν πιο διστακτικοί στο να μείνουν στο κέντρο της πόλης ειδικά χωρίς μουσική. Την ίδια στιγμή από την Αθήνα σίγουρα λείπουν οι τουρίστες που σιγά σιγά όμως καταφθάνουν και υπό άλλες συνθήκες αυτή την περίοδο θα έκαναν ουρές στα μουσεία αλλά και για να δοκιμάσουν το περίφημο ελληνικό σουβλάκι και να πιούν φραπέ.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

«Τα παραθαλάσσια μαγαζιά δουλεύουν αρκετά καλά, μέσα στις πόλεις είναι το πρόβλημα. Ειδικά το Σαββατοκύριακο που πέρασε (15-16/5) είδαμε πως σχεδόν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ήταν γεμάτα» επισημαίνει στο newsbeast.gr ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης, Γιώργος Ζουριδάκης.

«Ο κόσμος φαίνεται πως έχει βαρεθεί την πόλη και έτσι αποζητά εξορμήσεις κοντά στη θάλασσα. Παράλληλα από το κέντρο της Αθήνας λείπουν ακόμη οι τουρίστες που υπό άλλες συνθήκες αυτή την εποχή θα είχαν ”πλημμυρίσει” την πρωτεύουσα αλλά και η μουσική» σημειώνει.

«Υπάρχει τεράστια ζήτηση στις παραθαλάσσιες περιοχές από το Μεγάλο Πεύκο μέχρι το Σούνιο αλλά και από την άλλη πλευρά το Πόρτο Ράφτη και τον Ωρωπό. Σε τέτοιες περιοχές είδαμε μάλιστα εικόνες συνωστισμού αυτές τις ημέρες» εξηγεί ο Γιώργος Ζουριδάκης. «Σε περιοχές πιο κεντρικές όπως είναι το Παγκράτι, η Νέα Σμύρνη και η Κηφισιά η ζήτηση είναι πολύ μικρότερη» συμπληρώνει.

«Ο κόσμος μετά από τόσο καιρό που ήταν κλεισμένος αποζητά την εξοχή, τη θάλασσα και να φύγει από την μακριά από τη πόλη εφόσον πλέον επιτρέπεται. Εκεί δεν τον πειράζει η μουσική ενώ η ”απουσία” της στα πιο κεντρικά στέκια τον εμποδίζει να χαλαρώσει» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπρόσωπου του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες αγωνιούν και ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας. «Οι επιχειρηματίες τρέχουν να φτιάξουν τα δικαιολογητικά τους ώστε να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης και να πάρουν μια ”ανάσα”» εξηγεί.

«Πολλές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να κρατήσουν όλο τους το προσωπικό»

Λόγω των μέτρων, των λιγότερων ατόμων στα μαγαζιά και των μειωμένων πλέον αναγκών όπως τονίζει ο Γιώργος Ζουριδάκης πολλές καφετέριες και εστιατόρια δεν μπόρεσαν να κρατήσουν όλο τους το προσωπικό και προχώρησαν σε περικοπές.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος καθώς υπάρχουν και επιχειρήσεις που έκαναν προσλήψεις εν μέσω πανδημίας. «Κυρίως οι αλυσίδες που κατάφεραν εν μέσω κορονοϊού να δουλέψουν πολύ τις υπηρεσίες take away και delivery όχι μόνο κράτησαν το προσωπικό τους αλλά χρειάστηκε να το ενισχύσουν κυρίως με ωρομίσθιος υπαλλήλους» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης