Ξεπερνούν τα 3,2 εκατομμύρια οι φορολογούμενοι που ωφελούνται από τις διορθώσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας πριν λίγο στη Βουλή απάντησε σε χαμηλούς τόνους στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών για τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως είναι φυσικό μίας τέτοιας έκτασης φορολογική αλλαγή να προκαλέσει αντιδράσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως από την πρώτη στιγμή που εντόπισε τα λάθη προχώρησε σε αλλαγές. «Διορθώνουμε λάθη και αποκαθιστούμε αδικίες», τόνισε, προσθέτοντας πως το υπουργείο προχωρά σε φοροελαφρύνσεις που δεν υπήρχαν στον αρχικό νόμο.

Ο υπουργός ανέφερε πως με την τροπολογία του υπουργείου θεραπεύεται το πρόβλημα που αφορά στα οικόπεδα σε οικισμούς εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως η παρέμβαση αυτή προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της τιμής των οικοπέδων στις περιοχές αυτές (4.000 οικισμούς), αφορά σε περίπου 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενους, στους οποίους μειώνεται σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ακόμη πως για να διευκολύνει την υπαγωγή φορολογουμένων στους δικαιούχους έκπτωσης ή απαλλαγής η κυβέρνηση κατήργησε τη πρόβλεψη για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για τη χορήγηση της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου. Ανάφερε δε πως παρά την υιοθέτηση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ο αριθμός των υπαγομένων στην έκπτωση 50% του ΕΝΦΙΑ θα υπερβεί τα 1,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, καθώς θα αφορά σε περίπου 800.000 άγαμους και 345.000 οικογένειες.

Στο ίδιο πλαίσιο ανάφερε πως η μείωση κατά 20% στον φόρο που αναλογεί στα δικαιώματα επί αποπερατωμένων, πλην όμως κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 θα επηρεάσει πάνω από 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ, που κατέχουν δικαιώματα επί ακινήτων αυτής της κατηγορίας.

Ο κ. Χαρδούβελης έκανε ειδική αναφορά και στο ζήτημα της αποπληρωμής του φόρου σε έξι δόσεις, λέγοντας πως ελήφθησαν σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Όπως τόνισε, μετά την ψήφιση της τροπολογίας η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο και οι πολίτες θα μπορούν να προβαίνουν σε διορθώσεις και τροποποιήσεις για τον ΕΝΦΙΑ, από την ημερομηνία έκδοσης της εκκαθάρισης έως το τέλος Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, το Δεκέμβριο του 2014 και Ιανουάριο του 2015 το ηλεκτρονικό σύστημα θα δέχεται δηλώσεις για μεταβολές στοιχείων ακινήτων που έγιναν εντός του 2014, ώστε να υπολογιστεί ο μελλοντικός ΕΝΦΙΑ του 2015.

Για την αποφυγή λαθών η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει έναν λεπτομερή οδηγό.

Ο υπουργός ανάφερε ακόμη πως απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 όλα τα ακίνητα της Κεφαλονιάς, εισάγεται ειδική πρόβλεψη πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ ακινήτων σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, σε ό,τι αφορά τους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας διευκρινίζεται ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο τα σεισμόπληκτα κτίσματα, αλλά και τα οικόπεδά που αναλογούν στα κτίσματα αυτά, ενώ πλήρης απαλλαγή προβλέπεται και για όλα τα οικόπεδα, στα οποία υπάρχουν κτήρια, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη ο ΕΝΦΙΑ θα αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη βάση δεδομένων ακίνητης περιουσίας, που θα ενημερώνεται συστηματικά τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από τους ίδιους τους φορολογούμενους. «Μπαίνουν έτσι οι βάσεις ώστε μελλοντικά να μεταφερθεί η φορολογία ακίνητης περιουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να γίνει πλήρως ανταποδοτική», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης ανάφερε πως αντιλαμβάνεται την πίεση που δέχονται οι βουλευτές, ωστόσο επεσήμανε ότι τώρα «που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του», τόσο ο δικός του ρόλος όσο και των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι να διαφυλάξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.