Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε κατά 75% μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας τα 35,92 δισεκατομμύρια δολάρια, διαψεύδοντας τους αναλυτές που δεν το περίμεναν τόσο υψηλό, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εξαγωγών.

Οι εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αυξήθηκαν κατά 7% τον Μάιο, στα 195,47 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,6%, στα 159,55 δισ. δολάρια αν και οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα αυξάνονταν κατά 6%.

Με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών που είχαν ρωτηθεί για το θέμα από το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones, το πλεόνασμα αναμενόταν να φτάσει στα 23,4 δισ. δολάρια.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα υποχώρησε στο 7,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 18 μήνες. Τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά την περίοδο αυτή, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, καθώς η χώρα παρουσίαζε αιφνιδίως εμπορικό έλλειμμα ύψους περίπου 23 δισ. τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο.

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο να θέσει σε εφαρμογή κάποιο μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης, στις αρχές Απριλίου το Πεκίνο ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων τόνωσης της οικονομίας στα οποία περιλαμβάνονταν φοροαπαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.