Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth- IfG) θα ανακοινώσουν σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας KfW Ούλριχ Σρέντερ.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή της KfW στο μετοχικό κεφάλαιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και είχε προσδιοριστεί τον Ιούλιο του 2013 όταν είχε υπογραφθεί το αρχικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε στις αρχές Απριλίου εκφράσει την πεποίθηση ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα, ενώ από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε προσδιορίσει την καταληκτική ημερομηνία ιδρύσεως του IfG έως τις 30 Ιουνίου.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο χρηματοδοτεί σε πρώτη φάση μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με ίδια κεφάλαια, δάνεια, εγγυήσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, και σε δεύτερη φάση έργα υποδομής.

Η οικονομική στήριξη με τη μορφή επιχειρηματικών δανείων θα παρέχεται πάντοτε με τη μεσολάβηση πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τα οποία θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση. Οι επενδύσεις και οι χρηματοδοτήσεις θα γίνονται με όρους αγοράς ή με ευνοϊκότερους όρους, ανάλογα με το είδος του επενδυτικού προϊόντος. Το Ταμείο θα διοικείται από επαγγελματικό management που θα αναδειχθεί μέσα από διαφανείς διαδικασίες.