Προϋποθέσεις θέτει η Γερμανία για την πρόσβαση των κρατών-μελών της ΕΕ σε ευρωπαϊκά κεφάλαια

Αφορά και το νεό ταμείο ανάκαμψης από τον κορονοϊό - Ποιες χώρες «μπλοκάρει»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:55
28/09/2020
Προϋποθέσεις θέτει η Γερμανία για την πρόσβαση των κρατών-μελών της ΕΕ σε ευρωπαϊκά κεφάλαια
2
loading

Σχέδιο που προβλέπει προϋποθέσεις ως προς τον σεβασμό του κράτους δικαίου για την πρόσβαση των κρατών-μελών σε κεφάλαια του ευρωπαϊκού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του νέου ταμείου οικονομικής ανάκαμψης από τον κορονοϊό ύψους 750 δισ. ευρώ, προτείνει η Γερμανόα, σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η πρόταση αποτελεί τη βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ -που τον Ιούλιο συμφώνησαν σε ένα τέτοιο μηχανισμό αλλά δεν προχώρησαν στη θέσπιση ιδιαιτέρως αυστηρού πλαισίου προκειμένου να αποτραπεί ένα βέτο από την Πολωνία ή την Ουγγαρία- και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ευρωβουλευτές επιθυμούν να ενισχυθεί ο μηχανισμός, το οποίο σημαίνει ότι η γερμανική πρόταση -που εμμένει αυστηρά στη συμφωνία του Ιουλίου η οποία επιτεύχθηκε στη σύνοδο των ηγετών ύστερα από τέσσερις ημέρες δύσκολων διαβουλεύσεων- είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο, οι ποινές για παραβιάσεις του κράτους δικαίου θα περιλαμβάνουν την αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΕ και θα αποφασίζονται ύστερα από ψηφοφορία κατά πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ βάσει της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, αυτοί που επιδιώκουν έναν πιο ισχυρό μηχανισμό υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να συστήσει την αναστολή ή την απόσυρση κεφαλαίων από μια χώρα που παραβιάζει το κράτος δικαίου, και να απαιτείται η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ για να παρεμποδιστεί, παρά για να εγκριθεί, μια τέτοια ποινή.

Ένα τέτοιο σύστημα θα δυσκόλευε τη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη -ή όποιο άλλο πιθανό παραβάτη- να αποφύγει μια ποινή, συγκριτικά με το σχέδιο που πρότεινε η Γερμανία και το οποίο είδε σήμερα το Reuters, βάσει του οποίου χρειάζεται ψήφος κατά πλειοψηφία προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι όποιες κυρώσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Ντροπή

    Πολύ σωστά κα. Μέρκελ με την τουρκία όμως win win.

  2. avatar Προϋποθέσεις για τα κράτη μέλη θέτει η Γερμανία

    αλλά καμία προϋπόθεση για τις χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει