«Ορατή πλέον η έξοδος της χώρας από την κρίση»

Προβόπουλος: Δεν ήταν βέβαιο εξαρχής ότι η χώρα θα απέφευγε τη χρεοκοπία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18:06
11/04/2014
«Ορατή πλέον η έξοδος της χώρας από την κρίση»
6
loading

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, εκτίμησε πως η προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση είναι πλέον ορατή.

Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι δεν ήταν βέβαιο εξαρχής ότι η χώρα θα απέφευγε τη χρεοκοπία και την έξοδο της από το ευρώ. Τελικώς όμως, όπως είπε, η καταστροφή αποτράπηκε με τη βούληση του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων και τη στήριξη των εταίρων.

Στη διάρκεια της διαδρομής αυτής η ΤτΕ άσκησε τα θεσμικά της καθήκοντα για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των καταθέσεων. Απέτρεψε έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση, και το τραπεζικό σύστημα αναδιατάχθηκε σε νέες βάσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να μετατρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε ανάκαμψη και στη συνέχεια σε δυναμική ανάπτυξη, αποτελεί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, πρέπει να ενθαρρύνουμε με κάθε μέσο τη διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης της οικονομίας ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα επιτρέψει και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Ωστόσο επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι τάσεις του παρελθόντος, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσεις σε κατοικίες και κατανάλωση.

Τέλος, αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι διαθέτει πλέον διευρυμένες δυνατότητες και το καθιστά πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της επιστροφής στις αγορές και για το ελληνικό δημόσιο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Nestor

  Στο είπε κανένα μέντιουμ;!

 2. avatar Cleo

  Χρεώνεται η Ελλάδα 3 δις.επιπλέον με 5 %,και αυτο το λέμε επιτυχία. Θέλω να ξέρω που ειναι η λογική ;

  1. avatar Κρίτων

   Θα στο εξηγήσω Cleo. Η λογική είναι οτι απαλαχτήκαμε από τα μνημόνια. Από σήμερα παίρνουμε δανεικά από τις αγορές χωρίς μνημόνιο. Τόσο καιρό όλοι δεν φωνάζαν όχι στα μνημόνια? Αν υπάρχει και άλλη απορία ευχαρίστως να την εξηγήσω.

 3. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  μα δε την απεφυγε τη χρεωκοπια η χωρα...

 4. avatar Thanatos

  ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ , ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ , ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΔΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΔΑ ΜΙΚΡΟΥΛΙ ΣΥΜΜΑΖΕΜΑΤΑΚΙ ΣΤΟ ΣΚΟΡΠΟΧΩΡΙ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗΣ

 5. avatar gemello

  Ξέρεις εσυ τι παει να πει αυτή η λεξη?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει