Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, μια κίνηση-κλειδί που είναι καλοδεχούμενη από τους επενδυτές.

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει», διακηρύσσουν στο CNBC αναλυτές της Credit Suisse, με το αμερικανικό δίκτυο να σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Μετά από ένα εξουθενωτικό πρόγραμμα λιτότητας που επεβλήθη στο πλαίσιο των δυο πακέτων διάσωσης και μετά την ίσως σημαντικότερη δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει “ότι χρειαστεί” για να σώσει το ευρώ, η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον ως η πρώτη χώρα που πιθανότατα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη».

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του φιλοξενεί μια δημοσκόπηση και καλεί τους αναγνώστες του να ψηφίσουν αν θα αγόραζαν ελληνικό χρέος. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται πώς η επιστροφή στις αγορές διχάζει, αφού το 46% όσων απάντησαν λέει «ναι», ένα 42% γυρίζει την πλάτη στα ελληνικά ομόλογα και ένα 12% απαντά «Ίσως».

Σχολιάζοντας την πολυαναμενόμενη κίνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στις αγορές, το CNBC αναφέρει στο δημοσίευμά του – με τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Εσείς θα αγοράζατε ελληνικό χρέος;» – πως η χώρα μας θα προχωρήσει σε δημοπρασία 5ετών ομολόγων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα από διεθνείς επενδυτές αναμένεται να είναι ισχυρή.

Το να μπορέσει να δημοπρατήσει ομόλογα αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι επιστροφής της εμπιστοσύνης στη χώρα, η οποία πριν από λιγότερο από δυο χρόνια έμοιαζε να είναι σε κακό χάλι, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο.

Ωστόσο, το CNBC διακρίνει ακόμα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία και υποστηρίζει πως «η Ελλάδα μπορεί να μην είναι ένα ασφαλές στοίχημα καθώς η οικονομική ανάπτυξη της χώρας παραμένει αξιοσημείωτα αδύναμη, ενώ έχει υποαποδώσει σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Αναφορά γίνεται, επίσης, και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς συρρικνώνεται η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ το CNBC κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην αυξανόμενη στήριξη στο νέο φιλοευρωπαϊκό κόμμα «Ποτάμι», που θα μπορούσε, όπως γράφει, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ότι η χώρα θα παραμείνει μέρος της νομισματικής ένωσης.