Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταβολή όλου του ποσού από δεύτερο πακέτο στήριξης λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η γερμανική κυβέρνηση κάνει σκέψεις για να αναδιαμορφώσει ριζικά τον τρόπο χορήγησης της βοήθειας.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα καθορίζονται μέχρι και την τελευταία λεπτομέρειά τους οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται η γερμανική εφημερίδα die Welt, σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί και τρίτο πακέτο η γερμανική κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού επεξεργάζεται σχέδια ριζικών αλλαγών που προσανατολίζονται στο να δοθούν στους Έλληνες περισσότερες ελευθερίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που δεν θα περιγράφονται πλέον με τρόπο εξονυχιστικό και λεπτομερή, όπως έχει γίνει με τα προηγούμενα πακέτα στήριξης.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αντί να προσδιορίζονται 100 στόχοι μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια, οι Έλληνες θα μπορούν να θέσουν 20 μεγάλους στόχους.

Το πώς θα τους υλοποιήσουν και ποια μέτρα θα πάρουν, είναι κάτι που θα αποφασίσουν μόνοι τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. «Θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτήν την πρακτική που πηγάζει κυρίως από την εμπειρία του ΔΝΤ με τις χώρες υπό ανάπτυξη», αναφέρει στην εφημερίδα πηγή του Βερολίνου.

Με άλλα λόγια το Βερολίνο θεωρεί ανούσιο τον εντελώς λεπτομερειακό τρόπο που περιγράφεται στο μνημόνιο ο δρόμος επίτευξης των στόχων και προκρίνει τη συγκέντρωση σε πραγματικά μεγάλους και κεντρικούς στόχους, το πώς αυτοί θα επιτευχθούν είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις στη βασική ιδέα των υπό διαμόρφωση αλλαγών, ενώ στο άρθρο επισημαίνεται ότι μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας η Αθήνα υλοποίησε μόλις κάτι παραπάνω από το μισό των μεταρρυθμίσεων. Το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί την τρόικα, μιας και δεν επαρκεί για να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.