Ένωση Τραπεζών: Από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη οι χρεώσεις στην Ελλάδα

Στη Βουλή τα τιμολόγια τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:49
22/05/2020
Ένωση Τραπεζών: Από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη οι χρεώσεις στην Ελλάδα
10
loading

«Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ουδέποτε εμπλέκεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα των Τραπεζών-Μελών της και πολύ περισσότερο στην τιμολογιακή πολιτική τους», αναφέρει σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση τριών βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, Κώστα Σκανδαλίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με τις χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά την τρέχουσα περίοδο.

Όπως, εξάλλου, σημειώνει η ΕΕΤ, οι χρεώσεις των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, και διαβιβάζει, μάλιστα, στη Βουλή τα τιμολόγια τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, για τα οποία τονίζει πως με τη σύγκριση «προκύπτει αβίαστα το γεγονός ότι τα τιμολόγια των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ χαμηλότερα».

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διαβιβάζει, εξάλλου, και απαντητικό έγγραφο του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria, σε παλαιότερη ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σύμφωνα με την οποία οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών αποτελούν μόνο το 16% των λειτουργικών εξόδων τους, ενώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το αντίστοιχο ποσοστό είναι διπλάσιο και ανέρχεται σε 33%.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, οι τρεις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής είχαν απευθύνει ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία τους καλούσαν να ενημερώσουν τη Βουλή εάν προτίθενται να ζητήσουν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αναθεωρήσουν το πλαίσιο εφαρμογής χρεώσεων για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία.

Η απάντηση της ΕΕΤ

Η απάντηση της ΕΕΤ στους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

«Οι ερωτώντες βουλευτές θεωρούν ότι πρέπει να ζητηθεί από τις 4 συστημικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τις χρεώσεις τους για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά την τρέχουσα περίοδο. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ουδέποτε εμπλέκεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα των Τραπεζών-Μελών της, και πολύ περισσότερο στην τιμολογιακή πολιτική τους. Θα θέλαμε, ωστόσο, γνωρίζοντας από τις ιστοσελίδες των ελληνικών τραπεζών (που είναι προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο) την τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, να σημειώσουμε ότι δεν συμφωνούμε με την άποψη ότι οι χρεώσεις των τραπεζών είναι υπέρμετρες και αναιτιολόγητες. Μάλιστα οι ερωτώντες βουλευτές κ.κ. Μ. Κατρίνης και Β. Κεγκέρογλου έχουν υποβάλει και στο παρελθόν παρόμοιες ερωτήσεις.

Επί του θέματος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι χρεώσεις των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Επισυνάπτουμε πίνακα με τα τιμολόγια 4 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Από τις συγκρίσεις των συγκεκριμένων τιμολογίων με τα αντίστοιχα των ελληνικών τραπεζών προκύπτει αβίαστα το γεγονός ότι τα τιμολόγια των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ χαμηλότερα.

Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει και ο κ. Andrea Enria, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην από 26-11-2019 απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Δ. Παπαδημούλη, οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών αποτελούν μόνο το 16% των λειτουργικών τους εξόδων, ενώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το αντίστοιχο ποσοστό είναι διπλάσιο και ανέρχεται σε 33%. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση».

Στους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής διαβιβάζει έγγραφη απάντηση και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, στην οποία επισημαίνει ότι για τις τραπεζικές χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αρμόδια υπηρεσία είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σημειώνει, επίσης, ότι το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς λαμβάνει το τελευταίο διάστημα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων εν μέσω της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar ΣΥΡΙΑΝΟΣ

  κυριοι αφορα τον ΣΙΜΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΝ////...10.000 ΔΡΧ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΕΥΡΩ --- 5000 ΔΡΧ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΕΥΡΩ 1000 ΔΡΧ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΕΥΡΩ-- 500 ΔΡΧ 1,5 ΕΥΡΩ 200 ΔΡΧ ΣΗΜΕΡΑ 0,60 ΕΥΡΩ 100 ΔΡΧ 0,30 ΚΑΙ 50 ΔΡΧ 0,15 ΤΟΥ ΕΥΡΩ. ΕΡΩΤΗΣΗ /////?ΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΔΡΧ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΕΙΧΕΣ ΤΟΤΕ 16,850 ΧΙΛΑΔΕΣ ΔΡΧ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 50 ΕΥΡΩ ΑΥΤΑ

 2. avatar Ψιτ

  Μη σας κακοφαίνεται λεβέντες μου. Τόσα μνημόνια μας βάλανε και κανένας σας (υπάρχουν σίγουρα κάποιες λίγες εξαιρέσεις) δεν αντέδρασε! Τα μνημόνια ήταν για να σώσουν τις τράπεζες και τα αφεντικά τους που γνωρίζετε ολοι σας ποιοι ειναι.
  Ερχόταν ο γενικός διευθυντής στο ίδρυμα που υπηρετούσα και μας μίλαγε μόνο για τα κέρδη των μετόχων!
  Παρατήρηση στον 200 κλπ: Έλα να εκπαιδεύσεις λεβέντη μου εσύ τον 75χρονο! Να του μάθεις τι ειναι
  Web, I bank και τι υπολογιστής ή έξυπνο τηλέφωνο! Πλάκα έχεις.

 3. avatar ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ

  Στην Ευρώπη έχουν τετραπλάσιους μισθούς. Οπότε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους τραπεζίτες ετοιμάζουν μεγάλη αύξηση των ήδη ακριβών χρεώσεων των τραπεζικών συναλλαγών. Που μας εξαναγκάζουν να κάνουμε με τη χρήση κάρτας.

 4. avatar chrisv

  ωχ.ετοιμάζονται για αυξήσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. avatar Stefanos

  1% του τζίρου των ηλεκτρονικών συναλλαγών πηγαίνει ως προμήθεια στις τράπεζες . Είναι εξωφρενικό ποσό !
  Αντιστοιχεί στο 5% των κερδών μιας επιχειρήσης .
  Στην ΕΕ δεν ξεπερνα το 0.2%

  Τέλος οι προμήθειες αποτελούν έσοδο για τις τράπεζες και όχι έξοδο(!!) όπως αναφέρει η ανακοίνωση .

 6. avatar απυθμενο θρασος

  Οι \"ελληνικες\" τραπεζες οταν εχουν κερδη ειναι ιδιωτικες και τα μοιραζουν ως μπονους στα σκληρα εργαζομενα golden boys αλλα οταν εχουν χρεη ειναι κρατικες και τα βαφτιζουμε \"κοκκινα δανεια\" οποτε τα ξεπληρωνει το κρατος με μειωσεις μισθων και συνταξεων!
  Και μετα σου λενε τσιτατα για τις \"χρεωσεις\"...

 7. avatar Σιχαματα

  Ετσι μας λεγατε κ για τις βενζινες. Κ τι θελετε τωρα ρε [...]; Να αυξησετε παλι τα κερατιατικα των τραπεζων; 5 ευρω εκτυπωση αναλυτικης, 60 λεπτα προμηθεια, 1 ευρω εμβασμα, 2 ευρω ιρις, τι λετε ρε [...];;; Ποιος κυβερνα, η τραπεζα;;; Αντε να χαθειτε απλυτοι με γραβατες, [...] αριστεροδεξιοφασιστες [...] κολαουζοι

  1. avatar 200 χρόνια πίσω από τα κάρα

   Δηλαδή εσύ ρε μεγάλε πληρώνεις ίντερνετ τι χρησιμοποιης και μπαίνεις στα φόρουμ γράφεις κλπ αλλά είσαι τόσο [...]που δεν μπορείς να συνδεθείς στο Web banking να δεις ΔΩΡΕΑΝ όσες αναλυτικές θέλεις; Ε τότε ναι βέβαια όχι 5 € αλλά 50€ να σε χρεώσουν κατι τέτοιοι σαν και εσένα είναι που δίνουν πατήματα στις τράπεζες όταν σου λένε έχουμε το δωρεάν έχουμε και με χρέωση αλλά υπάρχουν κουβαρνταδες που γουστάρουν να μας τα σκάνε.

   1. avatar Ουστ ρε

    Γράφεις τοσες βλακειες για να φανεις εξυπνος απεναντι στον αλλον και το μονο που καταφερνεις ειναι να γινεσαι γελοιος. Μαθε να μιλας καλυτερα, να καταλαβαινεις τι γραφει ο κοσμος και να βρεις καμια δουλεια απλυτε τσιπροεξυπνε ανεργε της μαμας

 8. avatar Kritongr

  Οι χρεώσεις των τραπεζών λειτουργούν κάτι σαν επίδομα σε αυτές, οταν πχ η εταιρεία μου με μηδέν δανεισμό, μηδέν χρέη πληρώνει σε μικρόχρεώσεις 7000 μέχρι 10.000 το χρόνο, δηλαδή οι τράπεζες υπεξερουν(βαριά λέξη, σχεδόν σαν το κλεβουν) όλα αυτά τα χρήματα μόνο και μόνο επειδή ο νόμος το επιβάλλει, κορόιδα λοιπον είναι να σου δανείσουν 100.000 για να πάρουν τόκο 6 και 7.000?.... Άμα σου δίνουν 500 ευρώ επίδομα, κορόιδο είσαι να πας με 550 να δουλέψεις?... Βγάλτε συμπεράσματα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει