Η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε φέτος, θεωρούν τα έξι στα δέκα ιταλικά νοικοκυριά σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας (ISTAT).

Το ποσοστό των νοικοκυριών που θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση επιδεινώθηκε φθάνει το 58,4%, ενώ το 2012 ήταν 55,4%.

Παράλληλα, το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την προσωπική του οικονομική κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την εκτίμηση των «συνολικών συνθηκών ζωής», με κατώτατο βαθμό το μηδέν και ανώτατο το δέκα, οι Ιταλοί δεκατεσσάρων ετών και πάνω επιλέγουν κατά μέσον όρο το 6,8.

Κάτι το οποίο σύμφωνα με σχολιαστές δείχνει ότι ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της χώρας έχει ακόμη κάποια περιθώρια αντοχής.

Όπως αναφέρει το ISTAT, η αίσθηση μεγαλύτερης οικονομικής ανασφάλειας τους τελευταίους μήνες εντάθηκε ιδίως στον ιταλικό βορρά.

Στις περιφέρειες αυτές και παρά την παραδοσιακή οικονομική ανάπτυξη, χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδίως μικρομεσαίες, αναγκάσθηκαν να κατεβάσουν οριστικά τα ρολά.

Η Κάτω Ιταλία παραμένει παρά ταύτα η «Αχίλλειος πτέρνα» της χώρας: μόνο το 30,9% των κατοίκων δηλώνει ικανοποιημένο από το εισόδημά του.

Το ποσοστό αυτό το οποίο αυξάνεται στο 41,3% στην Ρώμη και στις υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας και που, τέλος, αγγίζει το 46,4% στους βόρειους νομούς της χώρας.