Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που στέλνει ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, καθώς προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη το 2014.

Το αβέβαιο δημοσιονομικό μέλλον των ΗΠΑ και οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες, απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η οποία είναι ήδη αδύναμη, λόγω της επιβράδυνσης σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, ο οργανισμός υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2014, στο +3,6% έναντι +4% τον Μάιο, σύμφωνα με το εξαμηνιαίο οικονομικό outlook.

Ο ΟΟΣΑ απευθύνει κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ευρωζώνη αποτελεί μία από τις κύριες πηγές ανησυχίας για την οικονομία παγκοσμίως.

Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στο ρόλο της Γερμανίας, στηλιτεύοντας την πολιτική του εμπορικού πλεονάσματος, που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Ο οργανισμός υποβαθμίζει εκτιμήσεις για το ΑΕΠ 2014 στην ευρωζώνη, στο +1% έναντι +1,1%.

Για τη Γερμανία, αναμένει ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό +1,7% έναντι 1,9%. Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2014, στο +2,9% έναντι +2,8%.

Παράλληλα, αναβαθμίζει εκτιμήσεις και για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία, στο +1,55 έναντι +1,4% προηγουμένως.