Η αλβανική κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για την παροχή νέου δανείου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την αποπληρωμή των οφειλών προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν εκτελέσει δημόσια έργα και δεν πληρώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα.

Η κυβέρνηση οφείλει στις επιχειρήσεις αυτές περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, της οποίες επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι «News 24», δήλωσαν ότι το ποσό του δανείου που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση, δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά η παροχή του θα γίνει υπό αυστηρά κριτήρια προς την αλβανική κυβέρνηση. Οι όροι αυτοί αφορούν κατά κύριο λόγο τη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και τον περιορισμό των δαπανών.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια επίσκεψης, χθες, της αλβανικής αντιπροσωπείας του Υπουργείου Οικονομικών στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Πριν από λίγο καιρό, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στα Τίρανα, Ναντέμ Ιλάχι, δήλωσε ότι το νέο δάνειο μπορεί να φθάσει μέχρι και 40 δισ. λεκ, ενώ ο Αλβανός υπουργός Οικονομικών Σκελκίμ Τσάνι ανέφερε ότι το δάνειο αυτό θα ληφθεί με πολύ χαμηλό επιτόκιο.