Αμερικανός οικονομολόγος της εργασίας, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2010, τόνισε χθες πως το «δυσλειτουργικό» δανειοδοτικό περιβάλλον έχει καταστήσει δύσκολη τη χρηματοδότηση των προσλήψεων για τον τομέα των μικρών επιχειρήσεων-που αποτελούν τη δεξαμενή για πολλές θέσεις εργασίας.

Ο καθηγητής του Παν/μιου Νορδγουέστερν Ντέιλ Μόρτενσεν, του οποίου η εργασία εστιάζεται στις ανεπάρκειες της αγοράς εργασίας που καθιστούν δύσκολο στους εργαζομένους να συμπλεύσουν με τις εργασιακές ευκαιρίες, τόνισε πως οι εργαζόμενοι έχουν λιγότερες προσφερόμενες θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει περισσότερα.

«Για να μειωθεί η ανεργία θα πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις στον τομέα των υπηρεσιών», τονίζει ο Μόρτενσεν από το Παν/μιο του Άαρχους στη Δανία, του οποίου είναι επισκέπτης καθηγητής.

«Πολλές από τις εργασίες στις υπηρεσίες είναι σε μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα. Και αυτές βρίσκουν δύσκολα χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν τους μισθούς. Και αυτές οι μικρές επιχειρήσεις συναντούν δυσκολίες στο να χρηματοδοτήσουν επίσης το εργατικό τους κεφάλαιο», τόνισε ο Μόρτενσεν.
Οι μικρές επιχειρήσεις απασχολούν τα τρία τέταρτα της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε δυσλειτουργικές αγορές κεφαλαίων. Θα απαιτηθεί κάποιος καιρός έως ότου οι δυσλειτουργίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορέσουν να αυτορυθμισθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μόρτενσεν τόνισε πως ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη στρεβλώνουν την αγορά εργασίας εγγυώμενες τις θέσεις εργασίας. Επίσης τόνισε πως οι ρυθμιστές της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχουν καταφέρει να ευνοήσουν τις παροχές δανείων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ανάκαμψης αφήνοντας απλώς σε χαμηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια.

«Ό,τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας είναι ένα σύμπτωμα ενός ακόμη πιο περίπλοκου προβλήματος στις χρηματοοικονομικές αγορές», δήλωσε.

Ο Μόρτενσεν πρόσθεσε πως ρόλος της κυβέρνησης είναι να εξομαλύνει τη λειτουργία των αγορών, να αποκαταστήσει όπου είναι δυνατόν την εμπιστοσύνη και να προσφέρει βοήθεια στους ανέργους και χαρακτήρισε αιώνιο πρόβλημα την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού για να ικανοποιήσει το αυξανόμενο άνοιγμα εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

Ο Μόρτενσεν, που μοιράσθηκε τα 1,5 εκατ. δολάρια του βραβείου Νόμπελ με τον καθηγητή του ΜΙΤ Πίτερ Ντάιαμοντ και τον Αγγλο-Κύπριο Κρίστοφερ Πισαρίντες, όταν ερωτήθηκε εάν μπορεί να προβλέψει πότε θα αποκατασταθεί η αγορά εργασίας, εκείνος απάντησε «τα Οικονομικά δεν είναι μία επιστήμη προβλέψεων».