«Το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και “η φυγή” επιχειρήσεων από την Ελλάδα στο εξωτερικό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό το γνωρίζουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling» απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, κυρίας Άννυς Ποδηματά.

Ειδικότερα, η κ. Ποδηματά, απευθυνόμενη στον κ. Regling συμφώνησε μαζί του ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και θα υπάρξει το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Η βασική πρόκληση για την Ελλάδα είναι η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της”. “Όμως – υπογράμμισε η κυρία Ποδηματά – η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας περνάει μέσα από την ενίσχυση του εξαγωγικού τομέα και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη σημερινή πιστωτική ασφυξία που οδηγεί ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Εδώ δεν μιλάμε για νέες επενδύσεις, μιλάμε για την επιβίωση ελληνικών επιχειρήσεων που αγωνίζονται να κρατηθούν ζωντανές συνεισφέροντας και στην ενίσχυση των εξαγωγών. Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε σε έναν φαύλο κύκλο. Το βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα αυτήν την περίοδο είναι το πώς θα αποφύγουμε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας».

Στην απάντησή του, ο κ. Regling συμφώνησε με την Αντιπρόεδρο του ΕΚ ότι «το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η φυγή επιχειρήσεων από την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό πρόβλημα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί. Ο κ. Regling τόνισε ότι «η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης των 4 ελληνικών τραπεζών θα είναι ένα βασικό βήμα προς την επιστροφή σε ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία υπογραμμίζοντας ότι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου που έχει ήδη ξεκινήσει θα δώσει μια ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις».