Επιβεβαιώνεται η άνθιση των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα για τη φετινή τουριστική περίοδο, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσο να τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι τα πράγματι αισιόδοξα αυτά μηνύματα δεν θα πρέπει να είναι μόνον αφορμή για πανηγυρισμούς, αλλά να γίνουν η βάση στην οποία ο ελληνικός τουρισμός θα χτίσει και θα πετύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα έως το 2020.

Με όπλα τη σωστή στρατηγική και τον κατάλληλο σχεδιασμό, το ελληνικό τουριστικό προϊόν, τόνισε ο κ. Ρέτσος, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Φέτος, όπως υπογράμμισε, παρά την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η τουριστική βιομηχανία της χώρας έδειξε τον δρόμο της ανάπτυξης. Μάλιστα, εκτίμησε ότι τα έσοδα για φέτος μπορεί να φτάσουν τα 11,5 δισ. ευρώ, αρκετά αυξημένα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση των φορέων του κλάδου.

Πράγματι, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο έδωσαν μια ώθηση στα τουριστικά μεγέθη της Ελλάδας και αυτό θα φανεί στην επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου, την οποία ο κ. Ρέτσος χαρακτήρισε συγκυριακή. Εξάλλου, η σημαντική αύξηση στις αφίξεις (περίπου 17 εκατομμύρια αφίξεις ξένων τουριστών και αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι) δεν θα αποτυπωθεί στα μεγέθη όλων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ειδικά, περιοχές που ήταν προσανατολισμένες στον εγχώριο τουρίστα θα εξακολουθήσουν και φέτος να έχουν πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ρόδου, μεταξύ άλλων, όπως είπε ο κ. Ρέτσος. «Τα πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία πήγαν πολύ καλύτερα από αυτά των χαμηλότερων κατηγοριών», που και φέτος θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας, διευκρίνισε.

Αύριο δημοσιοποιούνται και τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων από τα 13 κύρια αεροδρόμια της χώρας, με το πρόσημο των αφίξεων να είναι θετικό για το σύνολο των προορισμών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης στάθηκε στο ρεκόρ αφίξεων των Ρώσων στο Ηράκλειο, καθώς -όπως είπε- πρώτη φορά οι Ρώσοι θα ξεπεράσουν τις 100.000 σε έναν και μόνο νομό. Η Κρήτη, για μια ακόμη φορά, κρατά ψηλά τη σημαία στις ελεύσεις των τουριστών, με τον κ. Χαλκιαδάκη να τονίζει ότι και τον Σεπτέμβριο τα ξενοδοχεία στην Κρήτη θα είναι γεμάτα, ενώ ο Οκτώβριος θα κινηθεί με αύξηση 10% στις αφίξεις σε σχέση με πέρυσι.