Ο Σ.ΕΠ.Ο.Α. (Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης), τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε με όλα τα διαθέσιμα μέσα να επιφέρει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς τόσο ο κλάδος της εστίασης όσο και ο καταναλωτής είχαν πληγεί ιδιαίτερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

«Μέσα από μία σειρά συντονισμένων ενεργειών που αφορούσαν σε επαφές με μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης και της τρόικα, συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, καταχωρήσεις στον Τύπο κ.α. πέτυχε την επανεξέταση του μέτρου και συνεισέφερε σημαντικά στην ανατροπή του. Από την 1η Αυγούστου ξεκίνησε η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13%. Είναι το πρώτο μνημονιακό μέτρο το οποίο αναπροσαρμόζεται προς όφελος όλων.

Ο Σ.ΕΠ.Ο.Α. είχε δεσμευτεί ότι θα παροτρύνει τα μέλη του να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών από τη στιγμή που θα μειωθεί ο ΦΠΑ. Σήμερα, στηρίζει έμπρακτα την απόφαση της κυβέρνησης έχοντας ήδη μειώσει τιμές. Τα καταστήματα των αλυσίδων που εκπροσωπεί ο Σ.ΕΠ.Ο.Α και θα φέρουν το ειδικό σήμα, έχουν ελεγχθεί και έχουν πιστοποιηθεί σε ό,τι αφορά στη μείωση των τιμών που συνεπάγεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Ο Σ.ΕΠ.Ο.Α., παροτρύνει τους καταναλωτές να επιλέγουν τα καταστήματα που έχουν το ειδικό σήμα και να ζητούν ΠΑΝΤΑ απόδειξη σε κάθε συναλλαγή, γιατί μόνο η νομιμότητα στην αγορά θα φέρει τη μονιμότητα του μέτρου. Η σωστή εφαρμογή του μέτρου θα βοηθήσει να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις του κλάδου, να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, να ανακάμψει ο τουρισμός.

Ο Σ.ΕΠ.Ο.Α. θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε το μέτρο να τύχει πλήρους εφαρμογής από όλους. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να οδηγήσει σε μείωση τιμών προς όφελος του καταναλωτή και η φοροδιαφυγή πρέπει επιτέλους να παταχθεί. Ο παραβάτης πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του Νόμου γιατί όποιος παρανομεί, το κάνει -εν γνώσει του- εις βάρος των καταναλωτών, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, της ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται σύμπνοια, πειθαρχία και αυστηρότητα από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.

Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ότι, ακόμα και μέσα στην κρίση, μπορούν να εφαρμοστούν αναπτυξιακά μέτρα που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης και προόδου. Ας στηρίξουμε όλοι μαζί αυτήν την προσπάθεια. Μπορούμε!» καταλήγει η ανακοίνωση.