Ληξιπρόθεσμες οφειλές 4 δισ. ευρώ των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες αποπληρώθηκαν στο πρώτο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013. Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας το Δεκέμβριο 2013 μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα υπουργεία έχουν καθυστερήσει να αποπληρώσουν το υπόλοιπο 1,4 δισ. ευρώ, λόγω γραφειοκρατικών εμπλοκών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει μεταβιβάσει προς τους φορείς το 68% των συνολικών πόρων ύψους 8 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ακολουθώντας τόσο το χρονοδιάγραμμα καταβολής όσο και των ύψος των δόσεων της δανειακής σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, το μήνα Ιούλιο αυτές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 641 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, το πρώτο επτάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί 16.342 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 89% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 77% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (890 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).

«Στόχος παραμένει το κράτος, παράλληλα με την προσπάθεια να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και συνακόλουθα να ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.