Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, μετά τη συνεχή άνοδο των προηγούμενων ημερών, η οποία οδήγησε μάλιστα σε αρνητικό περιθώριο έναντι των ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων διόρθωσαν μετά από εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να σημειώσουν άνοδο. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 1,32%, από 1,23% που κυμαίνονταν στο άνοιγμα της αγοράς. Στο 0,48% από 0,41% αυξήθηκε περαιτέρω, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το κλίμα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ήταν σήμερα αρνητικό, μετά τη διαφαινόμενη προσέγγιση Κίνας-ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανακαλέσουν τους δασμούς που έχουν επιβάλει, στην περίπτωση που επιτευχθεί μία αρχική εμπορική συμφωνία μεταξύ τους.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 10ετές ομόλογο, με 14 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε σημαντικά στο 1,36%, από 1,21%, χθες, έναντι 0,26 % του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο1,62% από 1,48% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται, νωρίς το απόγευμα, στα 1,1022 δολάρια, από το επίπεδο των 1,1048 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις χώρες που διαθέτουν δημοσιονομικό χώρο, να προχωρήσουν σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας νέας ύφεσης στην ευρωζώνη, η Γερμανία ανθίσταται σθεναρά.

Είναι ενδεικτικό, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Euronews, ότι Γερμανία δεν βρίσκεται κοντά σε μια πραγματική ύφεση αλλά βρίσκεται σε περίοδο βραδύτερης ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η διευθέτηση των «ανθρωπογενών» παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,270%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,334%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,40% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,45%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1034 δολάρια.