Τις προτάσεις του για τη βελτίωση της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού/εισφοροεισπρακτικού μηχανισμού ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) στο πλαίσιο συμμετοχής του στον δημόσιο διάλογο για το φορολογικό και εισφοροδοτικό σύστημα με αφορμή το τελευταίο φορολογικό νομοσχέσιο.

Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ, η λειτουργία του φοροεισπρακτικού / εισφοροεισπρακτικού μηχανισμού έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Τα βασικότερα προβλήματα που δημιουργούν έλλειψη εσόδων στο κράτος, είναι η μη απόδοση του ΦΠΑ και η μη δυνατότητα ελέγχου επιχειρήσεων και ιδιωτών όσον αφορά την φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ, το σχέδιο που ακολουθεί καλύπτει και τις δύο ανάγκες. Προϋποθέσεις είναι:

1. Η προαγορά ΦΠΑ και εισφοροδοτικών υποχρεώσεων με μία έκπτωση επ’ αυτών.

– Θα δοθεί η δυνατότητα προαγοράς και μέσω πιστωτικών καρτών.

– Ο επιχειρηματίας-επιχείρηση θα δημιουργεί με τα αντίστοιχα παραστατικά πώλησης (ΔΛΠ, αποδείξεις, τιμολόγια κλπ) απαίτηση συμψηφισμού (του εκπιπτόμενου ΦΠΑ) από τα δημόσια ταμεία.

2. Η online σύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με την ΓΓΠΣ ή την αντίστοιχη φορολογική αρχή.

3. Η μικρή και μοναδική φορολογία επί των αγορών εκκαθαριζόμενη στο τέλος εκάστου μηνός.

Η φορολογία επί των αγορών θα δημιουργεί υποχρέωση στην επιχείρηση- επιχειρηματία να αποδίδει κάθε τέλος του μήνα τις αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις του και με τη διαδικασία αυτή θα ολοκληρώνει το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων του έναντι του κράτους.

4. Η ύπαρξη επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού σε κάθε επαγγελματία-επιχείρηση με επιταγές φωσφοριζέ και χωρίς δικαίωμα οπισθογράφησης και μεταχρονολόγησης, γεγονός που θα κάνει διακριτές αυτές τις επιταγές και θα εξαλείψει τη φούσκα των μεταχρονολογημένων επιταγών.

5. Η ανταλλαγή μόνον ηλεκτρονικών παραστατικών μεταξύ των επιχειρήσεων- επιχειρηματιών και σε άμεση σύνδεση με ΓΓΠΣ ή την αντίστοιχη φορολογική αρχή.

6. Ονομαστικές αποδείξεις (ΔΛΠ) με ΑΦΜ ή ταυτότητα ή διαβατήριο των εμπλεκομένων.

7. Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ επί όλων των διακινήσεων στην Ελληνική Επικράτεια

8. Η ύπαρξη σώματος ελεγκτών της αγοράς (φοροαποφυγής- εισφοροδιαφυγης) σε πρώτο επίπεδο από τους δημόσιους υπαλλήλους που θα εισέρχονται στην εφεδρεία.

Η αποτελεσματικότητα της εργασίας τους θα ανταμείβεται με ειδικά μπόνους (bonus) ανά διαπιστωμένη παράβαση. Επίσης, θα πριμοδοτούνται με αντίστοιχα μόρια κατά την εξάσκηση του δικαιώματος τους επαναπρόσληψής στον δημόσιο τομέα.

Απαραίτητα εργαλεία σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ είναι:

– Η ύπαρξη ηλεκτρονικού περιουσιολογίου καθώς και η φορολόγηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

– Η οποιαδήποτε παράβαση φορολογική ή εισφοροδιαφυγής να επιφέρει κλείσιμο της επιχείρησης για ορισμένο διάστημα χωρίς να απαλλάσσει τους εμπλεκομένους από τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία και τους συνεργάτες τους.

– Όλες οι οικονομικές διαχειρίσεις όσον αφορά τη σχέση του πολίτη και των επιχειρήσεων με το κράτος να μεταφερθούν στις τράπεζες.

– Όλα τα ΚΕΠ να μετατραπούν και σε θυρίδες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων- επιχειρηματιών όσον αφορά τα θέματα φορολογικών και εισφοροδοτικών υποχρεώσεων.

Με την ανωτέρω διαχείριση, ο ΣΕΛΠΕ εκτιμά ότι:

– Οι επιχειρήσεις -επιχειρηματίες θα υποχρεώνονται να διακινούν παραστατικά πώλησης ώστε να τεκμηριώνουν την απαίτηση συμψηφισμού του εκπιπτόμενου ΦΠΑ.

– Το ελληνικό δημόσιο θα έχει προεισπράξει τον ΦΠΑ και τις εργοδοτικές εισφορές χωρίς να χρησιμοποιεί ενδιάμεσους σταθμούς διαχείρισης της είσπραξης τους.

– Θα έχει προεισπράξει τους φόρους και τις εργοδοτικές εισφορές χωρίς να χρειάζεται να ελέγχει τις επιχειρήσεις- επιχειρηματίες

– Οι επιχειρήσεις- επιχειρηματίες θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το φορολογικό τους κόστος και την διαδικασία διεκπεραίωσης των φορολογικών και εισφοροδοτικών υποχρεώσεών τους

– Το σύστημα θα αυτοελέγχεται και θα δεσμεύει τους υπόχρεους σε συμμετοχή σε αυτό

– Οι επιχειρήσεις -επιχειρηματίες θα μειώσουν το κόστος της λογιστικής παρακολούθησης και της διαχείρισης των επιχειρήσεων τους

– Σταματά η άμεση και συχνή επαφή ελεγκτή και ελεγχόμενου με ότι συνεπάγεται αυτό

– Οι μεν μηχανισμοί του ΣΔΟΕ θα απασχολούνται σε ελέγχους στο σύνολο της διακίνησης των αγαθών

– Οι δε υπάλληλοι των εφοριών και οι ελεγκτές του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα απασχολούνται από κοινού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ή στοχοθετημένους ελέγχους από το ανωτέρω περιγραφόμενο σύστημα.