Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε σήμερα την πρώτη δόση της χρηματοοικονομικής βοήθειας για την Κύπρο, ύψους 3 δισεκατ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο τμήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΜΣ από το Λουξεμβούργο, το πρώτο μέρος της δόσης, ύψους 2 δισεκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε σήμερα, ενώ η δεύτερη, ύψους 1 δισεκατ. ευρώ, πρόκειται να εκταμιευθεί πριν από την 30ή Ιουνίου.

Επιπλέον στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΣ αναφέρει ότι «τα δύο τμήματα της δόσης θα καταβληθούν και θα χρησιμοποιηθούν για τις γενικότερες ταμειακές ανάγκες της Κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και για την αναχρηματοδότηση του χρέους».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «τα δάνεια του ΕΜΣ συμβάλλουν ώστε να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και να αγοράσουν χρόνο για την Κύπρο. Ο χρόνος αυτός δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξαναχτίσει την οικονομία της σε υγιή βάση».

Στην ανακοίνωση του ΕΜΣ υπενθυμίζεται ότι «σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν από το Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει συνολική βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ΕΜΣ αναμένεται να συνδράμει με 9 δισεκατομμύρια ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου με ένα δισεκατομμύριο, υπό την αίρεση των σχετικών εγκρίσεων από το Διοικητικό του Συμβούλιο».

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr