Ο συνεπής καταναλωτής χάνει μέρος της έκπτωσης της ΔΕΗ, θα συμβεί το ίδιο και για μεγάλους ομίλους;

Οι αλλαγές των τιμολογίων θα επηρεάζουν τους απλούς καταναλωτές - Η ασύμφορη για την ΔΕΗ σύμβαση προμήθειας με την Αλουμίνιον της Ελλάδος θα αναπροσαρμοστεί;


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
12:10
29/08/2019
Ο συνεπής καταναλωτής χάνει μέρος της έκπτωσης της ΔΕΗ, θα συμβεί το ίδιο και για μεγάλους ομίλους;
22
loading

Η ΔΕΗ έχει πρόβλημα. Και μάλιστα μεγάλο. Αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά όσοι καλούνται να βγάλουν την κομβικής σημασίας εταιρεία από το αδιέξοδο. Την Τετάρτη παρουσιάστηκε το πλάνο διάσωσης της ΔΕΗ, με ένα πακέτο 500 εκατ. ευρώ. Η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ της Επιχείρησης την Παρασκευή περιλαμβάνει πολλά και διάφορα.

Μεταξύ άλλων, αλλάζει η τιμή της κιλοβατώρας, ανάλογα με την κατανάλωση, ενώ μειώνεται η συνέπεια της έκπτωσης που είχαν οι καταναλωτές από το 10% στο 5%. Δηλαδή όσοι ήταν καλοπληρωτές και εξοφλούσαν το τιμολόγιο στην ώρα τους, πλέον θα βλέπουν στο μισό το προνόμιο της έκπτωσης που είχαν.

Η εταιρεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχεδιάζει να δημιουργήσει νέα κίνητρα για τους συνεπείς καταναλωτές στους επόμενους μήνες, στις αρχές του 2020. Μέχρι τότε τι γίνεται όμως;

Τη στιγμή που ο απλός καταναλωτής, ο συνεπής προς τις υποχρεώσεις του πολίτης, βλέπει να χάνει τη μικρή έκπτωση που απολάμβανε επειδή αποφάσιζε να μην είναι… στρατηγικός κακοπληρωτής της ΔΕΗ, μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν ν’ απολαμβάνουν το μέτρο της έκπτωσης. Το παράδειγμα της Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ομίλου Μυτιληναίου είναι χαρακτηριστικό: η εταιρεία έχει έκπτωση συνέπειας από τη ΔΕΗ της τάξεως το 15%, με αποτέλεσμα να προμηθεύεται ρεύμα κάτω του κόστους. Την ώρα που η ΔΕΗ δημιουργεί πακέτο διάσωσης για ν' αποφύγει τα χειρότερα, συνεχίζει να μπαίνει μέσα πουλώντας ρεύμα στην Αλουμίνιον!

Η ασύμφορη σύμβαση προμήθειας

Η ΔΕΗ υπέγραψε το 2015 μία παντελώς ασύμφορη 5ετή σύμβαση προμήθειας με τον Όμιλο Μυτιληναίου με τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος κάτω του κόστους της, γιατί ο Όμιλος Μυτιληναίου θα της έδινε μία προκαταβολή 100 εκατ. ευρώ, η προκαταβολή αυτή στην ουσία αφορούσε την αξία τους Ηλεκτρικού ρεύματος ενός έτους.

Με πρόχειρους υπολογισμούς η ΔΕΗ πλήρωσε τόκο 30% το χρόνο για κάθε χρόνο της πενταετίας, ενώ το δάνειο ήταν στην ουσία ενός έτους. Σημειώνουμε ότι για την απόφαση αυτή της ΔΕΗ, οι Υπηρεσίες της αρνήθηκαν να υπογράψουν εισήγηση προς το Δ.Σ. και εισηγητής ήταν μόνος του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, πρωτοφανής για τα δεδομένα της ΔΕΗ διαδικασία.

Ο ρόλος που έπαιξαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Μην ξεχνάμε, επίσης, πως σε συνέντευξη που είχε δώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, λίγο μετά την ανάληψη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ανέφερε πάρα πολύ εύστοχα ότι μια από τις αιτίες που έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ να βρίσκεται σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση, είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ.

Να θυμίσουμε ότι το μέτρο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ξεκίνησε το 2016 με στόχο το άνοιγμα της λιανικής αγοράς. Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το ίδιο το μέτρο, όσο η μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησής του, η οποία οδηγεί τη ΔΕΗ στο να μην καλύπτει ούτε καν τα μεταβλητά της κόστη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ζημιά της ΔΕΗ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ για το 2018 ήταν πάνω από 223 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των ΝΟΜΕ δεν ήταν όμως λάθος ή παράβλεψη, αλλά εσκεμμένη πράξη για να καλυφθούν οι ποινικές ευθύνες από άλλες ζημιογόνες πράξεις της ΔΕΗ υπό την προηγούμενη κυβέρνηση. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η πιο σκανδαλώδης από τις ζημιογόνες αυτές πράξεις ήταν η σύναψη το 2016 της νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος με την Αλουμίνιον της Ελλάδος για την περίοδο 2016 έως 2020, σε τιμές κάτω του κόστους.

Για να καλυφθεί λοιπόν το γεγονός της πώλησης ρεύματος στην Αλουμίνιον σε τιμές κάτω του κόστους και για να αποφευχθούν ποινικές ευθύνες αλλά και τυχόν παρεμβάσεις από την Ε.Ε. για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, παρουσιάστηκε αυτή η στρεβλή μεθοδολογία υπολογισμού του μεταβλητού κόστους της ΔΕΗ (για να δικαιολογηθεί δηλαδή ότι δήθεν δεν πουλάει στην Αλουμίνιον κάτω του κόστους), την οποία όμως η ΔΕΗ βρήκε εν συνεχεία μπροστά της. Έτσι η ζημιά της δεν ήταν μόνο τα 160 εκατομμύρια ευρώ της σύμβασης με την Αλουμίνιον για την περίοδο 2016-2020 αλλά και πολλές άλλες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

«Η ΔΕΗ παράγει ρεύμα και το πουλά σε ανταγωνιστές της σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής», είχε πει εύστοχα ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Mplaky

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΣΙΝΕ Η ΔΥΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΤΙΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΕ ΜΕ ΓΡΑΜΜΗ 150000V ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΥ ΤΙ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΠΑΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΕΝΝΕΕΣ ΕΠΙ ΓΕΝΝΕΩΝ

 2. avatar Mplaky

  ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΜΟΥ ΕΚΟΨΑΝ 45% ΣΥΝΤΑΞΗΔ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ ΑΣ ΛΗΦΘΗ ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΚΛΟΠΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΕ Η Δ Ε Η ΔΕΝ ΤΑ ΕΔΙΝΕ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ;;;;ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΕΦΤΕΣ

 3. avatar .;.

  Διαχρονικη πατεντα με τους εφοπλιστές και γνωστούς τσαμπατζηδες. Ντροπη πια να βολευονται μια ζωη οι διεφθαρμενοι με τα πολιτικα κολλητιλικια εις βαρος του κοσμου

 4. avatar Εχει δίκιο το άρθρο του ΝΒ

  Σωστά εντοπιζει το άρθρο του ΝΒ τις ευθύνες για την σύμβαση του Μυτιληναίου.Το ερώτημα είναι αν ο Χατζηδάκης θα διορθώσει την επιζήμια για την ΔΕΗ σύμβαση της Αλουμίνιον της Ελλάδος.Ας αναμένουμε.

 5. avatar Μστ

  Κατάργηση της έκπτωσης της ΔΕΗ, σημαίνει ότι και οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν και αυτοί τις εκπτώσεις που κάνουν.!!

 6. avatar Μστ

  Η κυβέρνηση σκοπίμως διώχνει τους συνεπής πελάτες από την ΔΕΗ για να τους στρέψει προς τους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας...επιδιώκει την απαξίωση της ΔΕΗ (περιουσίας του ελληνικού λαού) και να την οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο της, ώστε να μπορούν να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες...μετά μη κλαιγόμαστε που θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος.!!

 7. avatar fire40

  Τώρα τι έχουν να πουν τα ΝΔτρολλ για τη ΔΕΗ; Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη: απαξιώνουμε κάτι για να το χαρίσουμε ουσιαστικά στους υμέτερους εργολάβους και Fund. Βλέπε Αγροτική τράπεζα, περιφερειακά αεροδρόμια, Οπαπ, κλπ.

  1. avatar οπως χαρισες τον οσε ….45 εκ….

   δε σου αρεσαν τα 250...ανεβαινες στα καγκελα τοτε.....με τη ζωη και τη ραχηλ

   1. avatar Nikath13

    Μαζί με τα χρέη του... Τα οποία θα τα πληρώσει η καινούργια ιδιοκτήτρια... Άρα πάνω από 500 τον πούλησε... Με τα δάνεια και τα χρέη που άφησε η ΝΔ σου... #γκαντεμηφυγετωρα

 8. avatar για κλαματα

  οποιος και να παρει την εξουσια τα ιδια κανει....κριμα για μας....

 9. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Εφιαλτικός ο λογαριασμός της «απελευθέρωσης» για τα λαϊκά στρώματα

  ΑΥΞΗΣΕΙΣ - «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

  Ακόμα βαρύτερος κι απ' όσα αρχικά διαρρέονταν θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο «λογαριασμός» που στέλνουν η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ στα λαϊκά στρώματα, καλώντας τα να πληρώσουν τα σχέδια «εξυγίανσης» και «διάσωσής» της, προκειμένου στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας η εταιρεία να γίνει πιο «θελκτική» στους επενδυτές.
  ....

 10. avatar Giors

  Καλά να πάθουμε!

 11. avatar ο βλεπων

  τα φαγανε τα λεφτα οι καρεκλαδες και καποιοι αλλοι επιτηδειοι και τωρα κοιτανε απο που αλλου να φανε και αλλα, ξηλωστε τους και δωστε την δεη σε ιδιωτες να ησυχασουμε που μας εχουν πιει το αιμα ολοι αυτοι οι ρεμπεσκεδες και τα κοματοσκυλα

 12. avatar gianoula

  Περικοπή της έκπτωσης των εργαζομένων στην ΔΕΗ στην κατανάλωση του ρεύματος από 75% στο 30%.Καλό σαν πρώτο βήμα, αλλά λίγο.Να καταργηθεί τελείως η έκτωση και να παραμείνει αυτή στους συνεπείς καταναλωτές.Δεν φθάνουν το υψηλό μισθολογικό κόστος της εταιρείας(αν συνυπολογίσουμε την παραγωγικότητα τους ....) και τα 600 εκαττομύρια ευρώ που δίνει το κράτος κάθε χρόνο για τους συνταξιούχους της?

  1. avatar καθόλου έκπτωση

   δε κατάλαβα εσένα σου κάνουν έκπτωση εκεί που δουλεύεις ή κάνουν αλλού στο δημόσιο; δε φτάνουν τα παχυλα εφάπαξ και συντάξεις που παίρνουν;;

 13. avatar Ξυπνήστε!

  Αφιερωμένο στους βλάκες που πίστεψαν ότι τα μεγάλα συμφέροντα που υπηρετεί η ΝΔ ταυτίζονται με τις ανάγκες της χαμοζωής τους!

  1. avatar τα υπηρετει επαξια ο συριζα

   τα μεγαλα συμφεροντα

 14. avatar Konios

  Τίτλος για λάηκ και μόνο, απ ότι λένε θα περάσουν ΚΑΙ τα δύο αυτά μαζί, οπότε αυτό το "την ώρα που" ...

 15. avatar Για αυτό λεμε

  Ιδιωτικοποίηση των πάντων!!

 16. avatar Ζητω

  Οι ψεκασμενοι πιυ ψηφισαν ν.δ

  1. avatar ζητω τα κομματοσκυλα των φορων της ασυλιας της μολοτωφ….του ενφια της αναρχιας…

   της προσκυνησης....

 17. avatar Mica76

  Άντε μου στον αγύριστο και σύντομα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει