Το πρόγραμμα «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για 10.000 νέους έως 29 ετών στον τουριστικό τομέα», παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το νέο πρόγραμμα αποτελεί τμήμα της δράσης για τους 45.000 νέους (ήδη οι αιτήσεις για τις πρώτες 35.000 βρίσκονται σε εξέλιξη), αλλά και του συνολικού Σχεδίου Δράσης για τους νέους που θα ωφελήσει περισσότερους από 62.000 ανέργους, νεαρής ηλικίας, με προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης «όλο και πυκνώνουν τα σήματα “εξόδου” από το τούνελ της κρίσης και της ύφεσης στο οποίο είχε βυθιστεί η ελληνική οικονομία» και σημείωσε ότι οι «πρώτες πειστικές και σοβαρές ενδείξεις σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας» προέρχονται από τα αποτελέσματα της εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη που εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο στις ροές της μισθωτής απασχόλησης με 38.248 νέες θέσεις εργασίας, έναντι μόλις 6.871 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του τουριστικού τομέα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτόν ικανοποιείται ένα «δίκαιο αίτημα ενός κλάδου που εκπροσωπεί περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις και περισσότερους από 400.000 άμεσα εργαζόμενους να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνική διαβούλευση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

«Εθνική υπόθεση και κινητήρια δύναμη εξόδου από την κρίση», χαρακτήρισε τον κλάδο του τουρισμού η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Τουρισμού «θα στηρίξει το πρόγραμμα με όλους τους τρόπους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης υλοποίησή του στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα» και επισήμανε, ότι «ότι πέρα από τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, έχει ιδιαίτερη σημασία η στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό».

Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 10.000 άνεργοι

Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 10.000 άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών, εκ των οποίων, 2.000 θα είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ενώ 8.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πρόγραμμα υπάρχει ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων καθώς προβλέπεται ότι «οι επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης μόνιμης λειτουργίας οφείλουν να απασχολούν την ημερομηνία υπογραφής της τριμερούς σύμβασης το ίδιο αριθμό προσωπικού με αυτό που απασχολούσαν την ίδια ημερομηνία του προηγούμενου έτους».

Σχετικά με την αμοιβή των καταρτιζομένων, για τους αποφοίτους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 2.300 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητικής και πρακτικής άσκησης) κάθε καταρτιζομένου, συνολικά ανέρχεται σε 2.700 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Για τους αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται συνολικά σε 400 ευρώ ενώ το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 2.000 ευρώ.

Το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητικής και πρακτικής άσκησης) κάθε καταρτιζομένου, ανέρχεται σε 2.400 ευρώ.