Στο ποσό των 56,7 εκατ. ευρώ ανήλθε το τελικό ποσό που πιστώθηκε την περίοδο 15 Οκτωβρίου 2013 – 30 Απριλίου 2013 στους λογαριασμούς των δικαιούχων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, όταν στον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί ποσό 270 εκατ. ευρώ.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα για την τακτοποίηση χρεώσεων λογαριασμού Νο 200 «Ελληνικό Δημόσιο-Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών» για την καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης εγκρίθηκε η δαπάνη ποσού 56,7 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε μέσω των τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων για την παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου εσωτερικής καύσης και τακτοποιήθηκε έτσι για το 2013 η χρέωση του σχετικού λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (επιστροφή φόρου) έγινε φέτος σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση καταβλήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013 και ήταν ύψους 15,1 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη πληρώθηκε στις 14 Μαρτίου και ανήρχετο σε 37,6 εκατ. ευρώ, ενώ η τρίτη και τελευταία δόση καταβλήθηκε στις 2 Απριλίου και ανήλθε στα 3,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά βάσει των διασταυρώσεων και των εκκαθαρίσεων δικαιούχων και τιμολογίων πώλησης πετρελαίου θέρμανσης οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου ανήλθαν σε 346.000.

Το επίδομα θέρμανσης παρέμεινε στα αζήτητα τόσο εξαιτίας της κάθετης πτώσης της κατανάλωσης του πανάκριβου καυσίμου όσο και εξαιτίας της άγνοιας των καταναλωτών για τα κριτήρια και τις διαδικασίες χορήγησής του.