Η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England, BOE) θα παρατείνει κατά ένα έτος το πρόγραμμά της για την παροχή φθηνότερων δανείων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές και θα ενισχύσει τα κίνητρα για την παροχή ρευστότητας προς τα, και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρόγραμμα της χορήγησης κεφαλαίων στις τράπεζες για να δίνουν δάνεια (Funding for Lending Scheme, FLS), το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται πέρυσι τον Αύγουστο με ένα χρονοδιάγραμμα 18 μηνών, θα διαρκέσει πλέον έως τον Ιανουάριο του 2015.

To FLS θα καταστήσει πιο ελκυστική τη χορήγηση δανείων στις μικρές επιχειρήσεις και θα είναι ανοικτό και σε δανειστές που δεν είναι τράπεζες, ανακοίνωσαν η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν και ο Διοικητής της BOE Μέρβιν Κινγκ επεκτείνουν το πρόγραμμα εν όψει της ανακοίνωσης στατιστικών στοιχείων που πιθανόν θα δείξουν ότι η βρετανική οικονομία βρέθηκε κοντά σε νέα ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Με την αναθεώρηση του προγράμματος, οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται 10 λίρες για κάθε λίρα που δανείζουν σε μικρές επιχειρήσεις το 2013, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Αν χορηγήσουν το δάνειο τον επόμενο χρόνο, το ποσό που μπορούν να δανειστούν μειώνεται σε 5 λίρες για κάθε λίρα που δανείζουν.

Το πρόγραμμα διευρύνεται για να επιτρέψει την πρόσβαση σε αυτό ορισμένων μη τραπεζικών δανειστών, όπως οι εταιρείες λίζινγκ που αποτελούν πηγή πιστώσεων για τις μικρότερες εταιρείες.

Η στόχευση στις μικρές επιχειρήσεις έγινε έπειτα από ενδείξεις ότι το πρόγραμμα τις ωφέλησε λίγο μόνο τους προηγούμενους μήνες.

Η BOE ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι η διαθεσιμότητα των πιστώσεων βελτιώθηκε στο πρώτο τρίμηνο, αλλά η βελτίωση αφορούσε τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζονται έντοκα γραμμάτια του δημοσίου από την BOE για να χρηματοδοτούν τα δάνειά τους στην οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι το FLS έχει μειώσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα το κόστος δανεισμού και έχει οδηγήσει στη χορήγηση δανείων ύψους 13,8 δισεκ. λιρών από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Τα στοιχεία της BOE έδειξαν ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων στις επιχειρήσεις – μικρές, μεσαίες και μεγάλες – μειώθηκε στο τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο.

Η BOE σημείωσε τον περασμένο μήνα ότι, αν και υπάρχουν «ενδείξεις βελτίωσης» των πιστωτικών συνθηκών λόγω του FLS, «θα χρειασθεί χρόνος για να φανεί αυτό στον όγκο των δανείων, λόγω των τυπικών χρονικών καθυστερήσεων».