Απλούστερη γίνεται με τροποποίηση της σχετικής διάταξης, η διαδικασία βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό των ομογενών, ενώπιον της ελληνικής φορολογικής αρχής.

Τα προβλήματα που δημιούργησε η καθιέρωση του φορολογικού πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας ήταν αντικείμενο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση προς το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοίνωσε ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μετά από συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των ομογενών, το υπουργείο τροποποίησε τη διάταξη για το φορολογικό πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας και εφεξής θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των ομογενών να βεβαιώσουν ότι έχουν μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, είτε επιλέγοντας το φορολογικό πιστοποιητικό κατοικίας, είτε εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης από τη φορολογική αρχή του εξωτερικού, είτε δήλωσή τους και μαζί μια βεβαίωση ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού από οποιαδήποτε αρχή εκεί, δημόσια ή δημοτική, ώστε να πιστοποιείται ότι κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.

«Αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα και τη φορολογική διοίκηση είναι να πιστοποιείται ότι κάποιος ομογενής είναι όντως κάτοικος εξωτερικού, οπότε το ελληνικό δημόσιο έχει αρμοδιότητα για τη φορολόγηση μόνο των εισοδημάτων που προκύπτουν μέσα στη χώρα μας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι ήδη με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του Ν. 4141/2013, έχουν διευκολυνθεί πάρα πολύ οι ομογενείς και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τη ελληνική φορολογική διοίκηση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.