Η Κύπρος αποτελεί μία ειδική περίπτωση, η οποία καθιστά αναγκαίο και έναν ειδικό χειρισμό της, αναφέρει ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού Προφίλ. Υποστηρίζει δε ότι είναι καλό για την σταθερότητα του ευρώ το ότι τελειώνει η «φούσκα» του χρηματοπιστωτικού συστήματος της μεγαλονήσου.

Κατά την άποψή του, το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου είναι υψηλό επειδή, όπως λέει, η κατάσταση σε αυτή τη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη και παραμένει ασυνήθιστη καθώς υπάρχει ένας υπερτροφικός τραπεζικός τομέας σε σχέση με το ΑΕΠ, ένας ελλιπής έλεγχος και μια ελλιπής διακυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά, λέει, είναι δικαιολογημένες οι αλληλέγγυες προσπάθειες για αυτή τη χώρα, όπως και η συνδρομή των Κυπρίων και καθώς πρόκειται για μια χώρα της Ευρωζώνης η βοήθεια προς αυτή αποτελεί στοιχείο για την ενίσχυση της σταθερότητας της Ευρωζώνης και την ανάκτηση της οικονομικής πίστης.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς παραδέχεται πως με την πρώτη ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπήρξε μια κακή αξιολόγηση ως προς τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και ο ίδιος είχε αμέσως αποσαφηνίσει ότι η υπάρχουσα συμφωνία εγγυήσεων στην Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να αμφισβητηθεί ποτέ και πουθενά.

Προσθέτει πως τώρα διαπιστώνεται εκ νέου ότι καταθέσεις αποταμιευτών σε ευρωπαϊκές τράπεζες κάτω των 100.000 ευρώ είναι και παραμένουν προστατευμένες. Αυτό εγγυάται και η σχετική οδηγία της Ε.Ε. και η εγγύηση για αυτές τις καταθέσεις ισχύει σε κάθε χώρα-μέλος, τονίζει.

Ως προς το αν θα έπρεπε καλύτερα να υπάρχει μια κοινή εγγύηση των καταθέσεων για ολόκληρη την Ευρωζώνη, σημειώνει πως προς στιγμή δεν προβλέπεται ένα ευρωπαϊκό ταμείο, ωστόσο ο ίδιος πριν από ένα χρόνο είχε καταθέσει πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία θα ρυθμιζόταν εκ των προτέρων την εκκαθάριση μιας τράπεζας κατά τρόπο ώστε να μην πρέπει πάντα να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος.

Όπως σημειώνει, δεν έχει προς στιγμή πληροφόρηση για φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, κάτι που ήταν δυνατό πριν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ενώ θεωρεί πως, ενόσω ισχύουν αυτοί οι περιορισμοί, δεν είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων σε άλλες χώρες με μεγάλο τραπεζικό τομέα, όπως Αυστρία ή Λουξεμβούργο.

Επαναλαμβάνοντας, πως η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση, ο Επίτροπος επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. με ένα σημαντικό τραπεζικό τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ, όμως εκεί λειτουργούν η εποπτεία και η διακυβέρνηση.

Ξεκαθαρίζει δε πως η Κύπρος είναι μέχρι τώρα ένα υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο και όχι ένας «φορολογικός παράδεισος», όπως ορίζεται από τον ΟΟΣΑ.

Στην Κύπρο δημιουργήθηκε μια τεράστια χρηματοπιστωτική «φούσκα» και το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τώρα επιτρέπει το τέλος της, κάτι που συνιστά μια καλή είδηση για τη σταθερότητα του ευρώ, είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, αναφέροντας πως αυτό δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητές του, αποφεύγει να σχολιάσει το αν θα πρέπει η Αυστρία να άρει το τραπεζικό της απόρρητο, συμπληρώνει, όμως, πως κάθε χώρα θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr