Η Κομισιόν κατέληξε χθες στο συμπέρασμα ότι η Ιταλία έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., λόγω του αυξανόμενου χρέους της, μια κατάσταση που «δικαιολογεί την εκκίνηση μιας πειθαρχικής διαδικασίας» σε βάρος της.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε σήμερα στη Ρώμη πως έχει στόχο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αποφύγει την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας.

«Τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται από πολιτικούς, όχι… γραφειοκράτες», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Radio 1 της RAI, για να προσθέσει πως δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για δημοσιονομική διόρθωση.

«Δεν θα πρέπει να γίνει δημοσιονομική διόρθωση», πρόσθεσε σχετικά ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα La Repubblica πως η Ιταλία χρειάζεται μεγάλη δημοσιονομική διόρθωση κατά το τρέχον και το επόμενο έτος για να αποφύγει την πειθαρχική διαδικασία.